Bild
Nästa artikel

Gaspedalen blir miljövakt

Nyheter

Räddningen för miljön och körkortet också, kanske. Den japanske biltillverkaren Nissan har tagit fram ett system där bilföraren stöter på (hårt) motstånd vid för våldsam hantering av gaspedalen.

Nissans nya "ECO-pedal" har utvecklats främst för miljöns skull. Om föraren skulle få för sig att trampa gasen i botten när exempelvis trafikljusen slår om till grönt, slår ett kraftigt motstånd till och gör pedalens rörelse trög och tung.


Det är ett servosystem som håller emot pedalen om bilens datorsystem får indikationer om att det sitter en förare med blyfot bakom ratten. Vid bredprov i Japan har det visat sig att bränsleförbrukningen sjunkit med upp till tio procent på bilar med "ECO-pedalen" och däremd också utsläppen av växthusgaser.


Talesmän för Nissan säger att pedalen kommer att introduceras i produktionen från och med nästa år, men i vilka bilar sägs det inget om. Det kan väl aldrig handla om värstingen GT-R?

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.