Nästa artikel
GAC Aion V laddar supersnabbt med grafenbatteri
Nyheter

GAC Aion V laddar supersnabbt med grafenbatteri

Publicerad 10 augusti 2021 (uppdaterad 10 augusti 2021)
Kinesiska biltillverkaren hävdar att de nått ett genombrott i teknikutvecklingen. Laddningen tar bara några minuter.

Kinesiska biljätten GAC, Guangzhou Automobile Corporation, har undermärket Aion som fokuserar på elbilar. Aion har hittills lanserat en handfull modeller och det är den kommande uppdateringen av suven V som väcker uppmärksamhet.

GAC Aion säger sig nämligen ha färdigställt en ny typ av batteri till elbilen, som bygger på grafen. Materialet är bra på att leda energi och fördelarna är högre kapacitet och snabbare laddtid än traditionella batterier. Hittills har ingen tillverkare lyckats ta fram produktionsklara grafenbatterier till elbilar, men enligt GAC Aion kommer det finnas i suven V från och med i september.

Tekniken ska enligt företaget ge en räckvidd på upp till 100 mil och laddförloppet demonstrerades på en teknikdag i slutet av juli, där bland annat kinesiska publikationen CNEVPost medverkade. De postade på Twitter en bild där laddhastigheten är uppe i 481 kW när batteriet var laddat till 80 procent. På fyra minuter hade elbilen lyckats tanka 35,1 kW.  

GAC Aion V ska släppas i två versioner: 3C med 50 mils räckvidd som påstås kunna ladda från 0 till 80 procent på 16 minuter och toppvarianten 6C med 100 mils räckvidd som laddar från tomt batteri till 80 procent på åtta minuter.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 10 augusti 2021 Synd att de inte gjorde en…
  • 10 augusti 2021 S k graphen-batterier …
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.