Bild
Nästa artikel
Nyheter

Frankfurt: Kia bjuder på flera nyheter

Publicerad 2 september 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Bilsalong i Frankfurt. Då väljer Kia att göra en ordentlig satsning och presentera fem nyheter - bland annat blir det världspremiär för Kias nya EcoDynamics miljöprogram.
De fem nyheterna som presenteras vid bilsalongen i Frankfurt är följande:

* Världspremiär för helt nya Kia Venga i B-segmentet
* Världspremiär för vidareutvecklade Kia cee'd med "new look"
* Europeisk premiär för helt nya sjusitsiga Kia Sorento
* Världspremiär för Kias nya EcoDynamics miljöprogram
* Europeisk premiär för nya Kia Forte LPI Hybrid sedan

Venga - stor i sin klass

Nya Kia Venga i B-segmentet har en ovanligt lång (2 615 mm) hjulbas för sin klass - och dessutom är den 1600 mm hög för att maximera kabinutrymmet. Något som enligt Kia gör att Venga erbjuder utrymmen i klass med mellanklassbilar i C-segmentet.

Kia Venga erbjuds med bensin- och dieselmotorer på 1,4 respektive 1,6 liter. Motorerna ger mellan 75-126 hk och uppfyller normerna för Euro 5 och är utrustade med start&stop-systemet ISG (Idle Stop & Go).

Nytt DNA

Kia storsäljare i Europa är cee'd. Därför presenteras nu en uppdaterad version av populära bilen - som ska ha Kias nya design-DNA och flera nya yttre och inre designfinesser.

Även den nya fem- eller sjusitsiga Kia Sorento har fått en mer slimmad design förenat i Kias nya design-DNA. Enligt Kia är Nya Sorento dessutom betydligt rymligare än den tidigare modellen.

Det mest populära motorvalet väntas bli helt nya 2,2-liters dieselmotorn som ger 197 hk. Bilen erbjuds med en sexväxlad manuell eller Kias helt nya sexväxlade automatlåda.

Premiär för Kia EcoDynamics

Slutligen blir bilsalongen i Frankfurt platsen där Kias miljöprogram EcoDynamics har världspremiär. Kia Forte LPI Hybrid, som ännu inte säljs i Europa, kommer att presenteras.

Denna nya modell, som redan säljs i Sydkorea, drivs av en 114 hk, 1,6-liters motor som drivs med gasol, kopplad till en 15 kW, 105 Nm elmotor och ett 180V litiumbatteri.  Bränsleförbrukningen för nykomlingen ska ligga på 5,6 l/100 km och CO2-utsläppet är 94 g/km.

Sitt första framträdande gör också cee'd Hybrid och Sorento Hybrid. Kia cee'd Hybrids drivlina liknar Forte, men cee'ds 1,6-liters motor kan köras på bensin. Nya Sorento Hybrid drivs av en helt ny drivlina med Kias nya U2 1,6-liters dieselmotor försedd med dubbla turboaggregat som genererar mer än 163 hk (120 kW). Dieselmotorn har kopplats med en elmotor och driver framhjulen via en ny dubbelkopplingsväxellåda som erbjuder ett urval av helt automatiska eller manuellt sekventiella växlingar. CO2-utsläppen reduceras till 119 g/km.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2009-12-08 20:50
Arne Lövquist (ej verifierad)

Kia Venga ser tilltalande ut och skulle säkert passa mig bra. Den är säkert tillräckligt stor. Hoppas bara att priset inte blir för högt, så kan jag mycket väl tänka mig att köpa en Venga.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.