Nästa artikel
Framtidens vägar testas i Norrbotten
Nyheter

Framtidens vägar testas i Norrbotten

Publicerad 19 augusti 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
Luleå tekniska universitet har inlett ett forskningssamarbete med bl a Vägverket för att ta fram en teknologi för intelligenta vägmarkeringar. Projektets huvudsyfte är en säkrare och effektivare fordonstrafik.

Via sensorer på vägbanan skickas information till bilisterna som exempelvis varnas inför en omkörning eller halka.

- Tillsammans förser vi vägmarkeringen med intelligens och förstärker synbarheten. Det blir spännande att följa projektet och förväntningarna är stora att resultaten ska bidra till ökad trafiksäkerhet, säger Åke Lindmark, Vägverket Region Norr.


Projektet pågår fram till 2012. En fem kilometer lång vägsträcka längs E4:an mellan Luleå och Piteå kommer att användas för tester.


- Med uttrycket "intelligens" menar vi förmågan att kommunicera mellan fordon och väg, I framtiden kommer vägen att bli "hjärnan" bakom en säkrare och effektivare trafik säger Dr. Wolfgang Birk, projektledare.


Testerna kommer att utföras i ett mycket varierande klimat där sensorerna i vägen utsätts för hårda prövningar, till exempel temperaturförändringar, snö och plogning. Sensorerna kan kommunicera med varandra och kommer att vara självförsörjande på ström via solceller och batterier.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.