Nästa artikel
Framtidens bilar störningsprovas i Borås
Nyheter

Framtidens bilar störningsprovas i Borås

Publicerad 10 januari 2018 (uppdaterad 10 januari 2018)
Komplex elektronik sätts på prov i nya testanläggningen Awitar.
I och med att bilar blir alltmer tekniskt avancerade och utvecklingen av autonoma bilar går framåt är det viktigt att alla system i dem fungerar som de ska och inte stör vare sig varandra eller andra trådlösa system utanför fordonen.

Därför har oberoende forskningsinstitutet RISE byggt en testanläggning där fordons elektromagnetiska kompabilitet sätts på prov. Testanläggningen invigdes den 10 januari i år och är döpt till Awitar, och det står för Automotive Wireless Test and Research Facility.

Här genomförs repeterbara tester där det säkerställs att radar, kameror och andra sensorer, samt trådlös kommunikation som bluetooth fungerar som de ska utan att störa varandra eller omgivningen.

 
I testmomenten ingår att generera höga fältstyrkor, simulera komplexa trådlösa signaler och skapa en realistisk omgivning för mulitsensoriska system.

– Awitar blir en världsunik testanläggning genom sin flexibilitet och kapacitet att testa såväl personbilar som tunga fordon. Testkammaren är byggd för att klara fordon som väger upp till 70 ton, säger Christer Karlsson, RISE projektledare för Awitar.

Diskutera: Vad tycker du om att det byggs in alltmer komplex elektronik i moderna bilar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.