Bild
Nästa artikel
Fords uppfinning värnar om motorcyklister

Fords uppfinning värnar om motorcyklister

Nyheter

Mc-förare sicksackar ibland i bilköer – men det är inte riskfritt. Nu har Ford tagit patent på en teknik som hjälper till att undvika kollisioner mellan motorcyklister och bilförare.


 

När det uppstår köer i trafiken tillämpar motorcykelförare ibland så kallad ”lane-splitting”. Det vill säga de kör mellan stillastående eller långsamtgående bilar. Lagligt sett är företeelsen en gråzon, men den kan också vara riskabel då bilförarna får för sig att byta fil och inte alltid upptäcker en motorcykel som närmar sig längs filmarkeringen bakifrån. 

Illsutration från Fords patentansökan.
Illsutration från Fords patentansökan.

Biltillverkaren Ford har lämnat in en patentansökan i USA som ska hjälpa bilisterna att upptäcka mc-förare som utför lane-splitting. Det är en slags utökad döda vinkeln-varnare som tar hjälp av en bakåtriktad kamera, samt sensorer som detekterar ifall något närmar sig längs filmarkeringen.

Systemet skulle kunna gå in med både varningar eller ta över kontrollen över fordonet och göra en undanmanöver om så krävs. I sin patentansökan tänker sig Ford att tekniken ska användas för självkörande fordon. Men eftersom det redan existerar varningssystem för andra saker – ta till exempel Volvos Large Animal Detection som kan upptäcka älgar – kanske Fords skydd för motorcyklister snart blir verklighet.

Diskutera: Vad tycker du om Fords idé?

Taggar: Nyheter, Ford

Kommentarer

#1
2018-06-08 16:11

Trodde och önskade att "lane-splitting" var förbjudet. Jag har aldrig förstått hur smala dessa 2-hjuliga fordon kan bli när det blir köbildning på motorväg etc, jämfört med hur breda de är när de kör mitt i filen, eller parallellkör med kompisen. Att Ford dessutom försöker uppfinna en grej som "hjälper" bilister att se dessa dårar köra sicksack i köerna, tycker jag är väldigt knäppt. Jag hoppas den aldrig blir verklighet. O andra sidan kanske vi bilister ska se motorcyklister lika trafikregel-okunniga som djur, med tanke på VB jämförelse med Volvos large animal detection system...

#2
2018-06-08 18:31

Låter farligt. Kanske bilisterna börjar lita på en sådan mackapär, istället för att titta med egna ögon. Och en dag så fungerar den inte längre och en helt onödig olycka är ett faktum... Falsk trygghet.

.

#3
2018-06-08 18:45

Är väl en ganska enkel utveckling av döda vinkeln-varning.

#4
2018-06-08 21:41

Bilräven
Det är nog du som inte vet vad som gäller som bilist. Som bilist ska man ge samma utrymme till en motorcykel som en bil. Alltså hålla avstånd och hålla ut lika mycket som när du kör om en bil.
Vad gäller lane-splitting är det lite risktagande men å andra sidan så är det väl bättre om motorcyklarna kan komma förbi och undan köer istället för att ta plats (se ovan).

#5
2018-06-10 08:32

När det gäller stadstrafik är självklart 2-hjulingarna bättre, lättare att ta sig fram, tar mindre utrymme på vägen, och mindre utrymme som parkerad.
Tyvärr motarbetas det av politikerna, de spikar korkade regler som t.ex. förbjudet att ställa mer än en MC i en p-ruta, inför P-avgift för moped i MC, osv.

#6
2018-06-10 23:48

Klarsynt med flera: En betydligt säkrare variant är att motorcyklisterna ger f*n i att "smita emellan"! Kan det aldrig ställas krav på dessa jönsar? Ny statistisk visar att motorcyklisterna orsakar sina egna olyckor i fyra av fem fall - nästan uteslutande på grund av hastigheten. Självrannsakan?

#7
2018-06-11 19:50

Notarius
Något självklart i alla lägen är att bilister kollar över axeln innan de byter fil vid kökörning. Om inte annat pga andra bilister.

Sedan kan du ju sluta generalisera motorcyklister. Långt ifrån alla kör som idioter.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.