Nästa artikel
Fords uppfinning värnar om motorcyklister
Nyheter

Fords uppfinning värnar om motorcyklister

Publicerad 8 juni 2018 (uppdaterad 8 juni 2018)
Mc-förare sicksackar ibland i bilköer – men det är inte riskfritt. Nu har Ford tagit patent på en teknik som hjälper till att undvika kollisioner mellan motorcyklister och bilförare.

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-06-08 16:11
Bilräven

Trodde och önskade att "lane-splitting" var förbjudet. Jag har aldrig förstått hur smala dessa 2-hjuliga fordon kan bli när det blir köbildning på motorväg etc, jämfört med hur breda de är när de kör mitt i filen, eller parallellkör med kompisen. Att Ford dessutom försöker uppfinna en grej som "hjälper" bilister att se dessa dårar köra sicksack i köerna, tycker jag är väldigt knäppt. Jag hoppas den aldrig blir verklighet. O andra sidan kanske vi bilister ska se motorcyklister lika trafikregel-okunniga som djur, med tanke på VB jämförelse med Volvos large animal detection system...

#2 • Uppdaterat: 2018-06-08 18:31
Klarsynt

Låter farligt. Kanske bilisterna börjar lita på en sådan mackapär, istället för att titta med egna ögon. Och en dag så fungerar den inte längre och en helt onödig olycka är ett faktum... Falsk trygghet.

.

#3 • Uppdaterat: 2018-06-08 18:45
Roy J

Är väl en ganska enkel utveckling av döda vinkeln-varning.

#4 • Uppdaterat: 2018-06-08 21:41
Axa

Bilräven
Det är nog du som inte vet vad som gäller som bilist. Som bilist ska man ge samma utrymme till en motorcykel som en bil. Alltså hålla avstånd och hålla ut lika mycket som när du kör om en bil.
Vad gäller lane-splitting är det lite risktagande men å andra sidan så är det väl bättre om motorcyklarna kan komma förbi och undan köer istället för att ta plats (se ovan).

#5 • Uppdaterat: 2018-06-10 08:32
hultarn

När det gäller stadstrafik är självklart 2-hjulingarna bättre, lättare att ta sig fram, tar mindre utrymme på vägen, och mindre utrymme som parkerad.
Tyvärr motarbetas det av politikerna, de spikar korkade regler som t.ex. förbjudet att ställa mer än en MC i en p-ruta, inför P-avgift för moped i MC, osv.

#6 • Uppdaterat: 2018-06-11 19:50
Axa

Notarius
Något självklart i alla lägen är att bilister kollar över axeln innan de byter fil vid kökörning. Om inte annat pga andra bilister.

Sedan kan du ju sluta generalisera motorcyklister. Långt ifrån alla kör som idioter.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.