Nästa artikel
Ford vinner reklamtvist
Nyheter

Ford vinner reklamtvist

Publicerad 23 november 2018
Uppmanar inte till terrängkörning, enligt patent- och marknadsdomstolen.
En pickup som ger ifrån sig grussprut och färdas i svårtillgänglig terräng uppmanar inte till olovlig körning, enligt domen.

I oktober förra året lämnade Konsumentombudsmannen, KO in en stämningsansökan mot bilföretaget Ford och deras marknadsföring av pickupen Ranger.

KO ansåg att bilderna, som föreställer bilen körandes i kargt bergslandskap, på sanddyner och genom vattendrag i djungeln, stred mot god marknadsföringsed. Detta eftersom terrängkörning – med vissa undantag – är förbjudet i Sverige och att reklamen skulle ge intrycket av att det är tillåtet att köra över stock och sten och plöja genom vattendrag. KO ville att patent- och marknadsdomstolen skulle förbjuda Ford att använda sig av bild och text som visar och beskriver bilar ute i terrängen. 

Men nu har beslutet kommit och domstolen anser inte att marknadsföringen är vilseledande. 
– Vi är glada för detta domslut då det ger oss en större frihet gällande vår marknadsföring för våra bilar, i synnerhet transportbilar och pickup:er som Ford Ranger. Men med det sagt kommer vi ändå ha en stor tillförsikt när det kommer till sådan marknadsföring som vi var uppe i patent- och marknadsdomstolen med, säger Ford Sveriges informationschef, Erik Lindham.

Diskutera: Vad tycker du om Fords marknadsföring av Ranger?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-11-23 10:39
Hackenbush

Sen kan man ju undra vilka människor som skulle köpa en ny bil och sedan ge sig ut över stock och sten? Blir lite löjligt med sådana annonser.

#2 • Uppdaterat: 2018-11-23 10:43
L. Mäkinen

Det verkar ganska vanligt bland folk som jobbar med infrastrukturuppbyggnad att ha den typen av bilar. De håller på med en förbifart intill min arbetsplats och det dräller av liknande fordon där och jag skulle inte gärna köra där med en "vanlig" bil. En ny pickis däremot...

#3 • Uppdaterat: 2018-11-23 20:24
FAB

Så seriöst som man kan vänta sig, säger en hel del om dom som annonsen riktar sig till.

#4 • Uppdaterat: 2018-11-25 10:22
Styrbjörn

Ja helt absurt, det finns inga grusvägar i Sverige. Och skulle du av en händelse hitta en grusväg är det olagligt att köra där.

#5 • Uppdaterat: 2018-11-26 19:52
PNI

Löjligt av konsumentombudsmannen har de verkligen inget annat bättre för sig.
Titta på bilden ovan. Bilen kör ju på en byggd väg typ skogsbilväg. Om det inte får vara natur i bakgrunden på en reklambild. Då skulle många bilder få tas bort.
Börja ge er på alla spelbolag som lovar vinster till höger och vänster. Och alla produkter som säljs med överdrivet glada människor, när man inte alls blir så glad av produkterna.
Men det kanske blir för jobbigt......

Sedan kan jag inte förstå, det är förbjudet att svänga runt fordonet på tex en åker men helt lagligt att gräva upp naturen och anlägga en hel stadsdel.
Vilket har förstört naturen mest?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.