Bild
Nästa artikel
Ford stäms av bilköpare

Ford stäms av bilköpare

Nyheter

Ford anger glädjesiffror i förbrukningen för sina hybrider, tycker kunder och drar den amerikanska biltillverkaren inför rätta.

Deklarerad förbrukning kontra faktisk förbrukning brukar sällan stämma väl överens. Kanske stämmer de extra dåligt överens på Fords hybrider på den amerikanska marknaden, eller kanske är det bara just deras kunder som nu har fått nog. Rättegång blir det i alla fall, där Ford anklagas för bedrägeri.

Stämningen gäller Ford C-Max Hybrid och Ford Fusion Hybrid, som båda misslyckas med att hålla den utlovade förbrukningen på fem liter per 100 kilometer och istället drar mellan 17 och 21 procent mer. Enligt de arga kunderna gjorde de felaktiga siffrorna att Ford på falska grunder kunde hävda att deras bilar var snålare än konkurrenterna.

Borde vetat om det
Enligt kunderna borde Ford ha vetat om att den deklarerade förbrukningen är felaktig, eftersom bilarna har en inbyggd dator som mäter bränsleförbrukningen. Stämningen, som innebär ett krav på sammanlagt fem miljoner dollar, gör gällande att den faktiska förbrukningen blir upp till 1 800 dollar, motsvarande ungefär 12 000 kronor, dyrare i bränslekostnader på fem år än den deklarerade.

Det är samtidigt inte bara kunderna som har märkt problemet. Ford har sedan i december fört diskussioner med amerikanska myndigheter om hur man testar bränsleförbrukningen, eftersom rapporter gjort gällande att hybridernas siffror inte stämmer.

Ford Fusion var den sjätte mest sålda bilmodellen i USA förra året.

Diskutera: Hur ser du på stämningen?

Taggar: Nyheter, , Ford

Kommentarer

#1
Henrik-Andersson
2013-04-24 17:35

Ford borde blivit stämda för att de har byggt världens fulaste bil - Ford Scorpio
"nya" modellen

http://all-fords.info/wp-content/uploads/Ford/Scorpio/155418994/Ford___Scorpio_1995_Red.JPG

#2
junkers
2013-04-24 19:07

Ja och Ford Fusion en av de allra snyggaste!

#4
sinonsays....
2013-04-24 21:27

Och vad säger att originalet är bäst/mest prisvärd i varje givet ögonblick? Utvecklingen går hela tiden framåt och ibland går konkurrenterna förbi.

#5
Prestigelös
2013-04-25 00:12

Vill man ha orginalet köper man inte en iPhone utan en Sony Ericsson P800, det var den telefonen som lanserade uttrycket "Smartphone" redan 2002.
Tror dock inte att den är bäst längre :-)

#6
Leif Larsson
2013-04-25 06:57

Att i Amerika (USA) dra varandra inför "rätta", tillhör väl den amerikanska livsstilen!

#7
Paddan 21
2013-04-25 07:16

Konstigt att man kan bygga så avanserade bilar men att dom inte ens kan mäta den verkliga bränsleförbrukningen hos tillverkaren, när alla kunderna kan se förbrukningen

#8
1storstark
2013-04-25 07:24

Äntligen någon som agerar! Borde inte alla bilägare stämma sina bilfabrikanter för deras bluffreklam angående bränsleförbrukning?

#9
Onehp
2013-04-25 09:16

De borde stämma myndigheterna istället, de är dem som sätter upp reglarna. Sen kan det tyckas aningen olycklig att man marknadsför bilarna med den förbrukningen som "anges" av officiella prov, men när "alla andra" gör det så är man nästan tvungen att hänga på där med.

#10
KaptenOberkommando
2013-04-25 09:24

1storstark skriver: "Äntligen någon som agerar! Borde inte alla bilägare stämma sina bilfabrikanter för deras bluffreklam angående bränsleförbrukning?"

Problemet är bara att tillverkarna följer en körcykel fastställd av EU (man får alltså stämma EU ...) - dock kan man fundera över hur det kommer sig att det diffar så in i norden mellan olika tillverkare. En bilmodell drar "bara" 12 procent mer bränsle än deklarerat och en annan bilmodell från en annan tillverkare (i snarlik storlek med ungefär likadan motor) drar uppåt 45 procent mer. Märkligt också att staten inte agerar - den blir ju blåst så det skriker om det angående utsläppen och därmed "miljöbilstänket". Här skulle jag gärna se en samlad aktion från alla biltidningar, motororganisationer, företag etc. mot körcykeln och ställa staten mot väggen och kräva omedelbara åtgärder. Ska det vara så svårt att köra alla bilar under realistiska former och därmed spika en betydligt mer exakt förbrukning? Tänk er själva att stå där och välja mellan två bilar som båda anges förbruka ca 0,39 liter per mil och du är svag för "den" modellen. Sedan köper du "den" modellen och den visar sig förbruka 45 procent mer bränsle än deklarerat medan den andra modellen - den som du valde bort - senare visar sig förbruka bara 12 procent mer än deklarerat. Skillnaden blir långt över en deciliter per mil. Jättekul ...

#11
Prestigelös
2013-04-25 10:14

Bra att detta problem dras fram i ljuset, någonting måste göras för att få bort dessa glädjekalkyler.
Bevisligen går bilarna under optimala förhållanden att köra så att de drar lika mycket som angiven förbrukning, problemet är att väder, underlag och övriga trafikanter inte tillåter sådan körning.
En ny och mer realistisk körcykel behövs, kan till och med vara så att det behövs en speciell cykel för varje land utifrån dess klimat, terräng, vägstandard och trafiksituation.

Dagens förbrukningstester påminner lite om krockproven som heller inte säger så mycket om hur bilarna sedan uppför sig i en verklig krock, det är mycket gissningar och antaganden.
Det är först i efterhand man vet hur mycket just den modellen egentligen drog per mil och hur säker den bilen egentligen var att krocka med.
Det är kanske så dags då...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.