Nästa artikel
Ford skär ned i Europa – säger upp tusentals anställda
Nyheter

Ford skär ned i Europa – säger upp tusentals anställda

Publicerad 14 februari 2023 (uppdaterad 14 februari 2023)
Martin Sander är chef för Fords elbilsutvekling i Europa.
Upp mot 3 800 tjänster ska bort, när Ford ritar om sin organisation för att möta den helelektrifierade framtiden. Det är fler tjänster än tidigare aviserat, i det stålbad som väntar organisationen.

Som Vi Bilägare tidigare rapporterat planerar Ford att genomföra en massuppsägning av personal. Anledningen är en effektivisering av organisationen inför framtidens omställning till ett helt eldrivet modellprogram.

Då talades det om 3 000 tjänster, men Ford höjer nu den prognosen. Nu väntas 3 800 av företagets anställda i Europa få sparken när 1 av 9 jobb försvinner, skriver Reuters. Främst berörs anställda i Tyskland och England.

Martin Sander, chef för Fords elbilsutveckling i Europa, pekar på flera olika grunder som gjort att företaget tagit detta drastiska beslut.

– Vi kommer att se ett mer flexibelt och globalt interagerande sätt att arbeta framöver mellan alla våra ingenjörer och tekniker. Samtidigt förenklar elektrifieringen också tillverkningsprocessen av drivlinorna. Vi är på väg att helt lämna förbränningsmotorer och användning av mer universala plattformar som delas av flera tillverkare väntas öka. Därför tvingas vi göra den här justeringen, säger han, enligt Reuters. 

Ford har sedan tidigare delat upp sin organisation i två bolag, där ett fokuserar på förbränningsmotorer och det andra på elektrifiering. Målsättningen är att ha ett helt elektrifierat modellprogram senast år 2030.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.