Nästa artikel
Ford sätter lacken på prov med konstgjort fågelbajs
Nyheter

Ford sätter lacken på prov med konstgjort fågelbajs

Publicerad 12 maj 2020 (uppdaterad 12 maj 2020)
Spillning från fjäderfän är inte bara en ful syn – avföringen kan också vara skadlig för bilens yta.
Vem har inte varit med om att skränande måsar prickat den nytvättade bilen med en ovälkommen present? Avföringen från fåglarna är inte bara en ful syn – den är också farlig för lacken. Detta eftersom fekalierna innehåller syra som kan fräta och krackelera bilens yta och lämna permanenta skador om de inte tas bort. Speciellt besvärligt kan det bli om sommaren då solen ligger på och torkar in bajset.

Det här såg Ford som det ultimata testet för bilens skyddande belägging – och utvecklade därför en syntetisk fågelspillning för att säkerställa att billacken har en ultimata sammansättningen för att uthärda yttre skador. 

"Fågelbajstestet" är bara en av prövningarna som biltillverkarens produkter genomgår. Det sprayas också fosforsyra blandat med tvål och konstgjord pollen på lackade provbitar som hettas upp i ugn till mellan 60 och 80 grader. 

Utifrån dessa tester finjusterar Ford inblandningen av pigment och tillsatser i lackblandningen och menar att de fått fram en optimal beläggning oavsett yttre påverkan.  

Om du får fågelbajs på din bil rekommenderas att du tar bort det så fort som möjligt med svamp, ljummet vatten och pH-neutralt schampo. Att vaxa bilen regelbundet är en bra idé för att göra den motståndskraftig mot yttre påverkan.   

Visste du förresten att den vita delen i fågelbajs är deras motsvarighet till urin, bildad i urinvägarna?

Diskutera: Har du några tips för att slippa fågelbajs på bilen? 
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-05-12 10:57
Svenne60

Tips om att slippa fågelbajs på bilen? Informera fåglarna vid landsgränsen om vad det är som gäller här i landet..."here in Sweden we don,t..."

#2 • Uppdaterat: 2020-05-12 14:41
Joakim L

Här det verkligen problem med fågelbajs? Jag är personligen noga att ta bort det, men nog ser jag bilar med eftersatt lackvård, utan att de verkar vara fläckiga av fåglarnas visitkort.

#3 • Uppdaterat: 2020-05-12 18:26
Sammen

Har alltid en blomspruta i bilen sommartid, trycket i strålen räcker oftast för att få bort skiten om man hinner ta den innan den torkat in för mycket.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.