Bild
Nästa artikel
Ford satsar på lukten

Ford satsar på lukten

Nyheter

Fords försäljning i Kina har inte gått enligt förväntningarna. Nu satsar tillverkaren på att få en mer Kina-vänlig doft i bilarna.

I ett försök att göra bättre ifrån sig på den kinesiska marknaden har Ford anställt 18 doftexperter som ska försöka minska lukten i nya bilar, det rapporterar Reuters. Ett problem som Fords marknadsavdelning upptäckt är nämligen att kineser vill ha en helt doftneutral bil när de köper nytt. Enligt en undersökning var det till och med vanligare att kinesiska bilköpare oroade sig för lukten av den nya bilen än för motorproblem, vägbuller eller bränsleförbrukning.

– I Nordamerika vill vi gärna ha nybilsdoft och folk köper till och med spray med nybilsdoft för att få äldre bilar att kännas nya och fräscha, I Kina är det tvärtom, säger Andy Pan, arbetsledare på materialtillverkningen på Fords utvecklingsfabrik i Nanjing.

De arton doftexperterna, som kallas för de "gyllene näsorna" är noggrant utvalda med bland annat hjälp av blindtester av olika dofter. Deras uppgift är sedan att lukta på alla material som ska in i bilarna och avgöra om de är tillräckligt neutrala för att passa den kinesiska bilsmaken.

– Vi måste ha väldigt hälsosamma vanor; vi kan inte röka eller dricka, säger doftexperten Amy Han. Hon lägger också till att hon måste vara försiktig med näsan hela tiden, hon äter ingen stark mat, använder inte nagellack och kan inte ens ha en skinnjacka för att inte riskera att störa luktsinnet.

Diskutera: Vad tycker du om nybilsdoft?
Taggar: Nyheter, Ford

Kommentarer

#1
Styggavargen
2017-07-20 13:34

Rostad pekinganka med inslag av avgaser?

#2
Världens vackra...
2017-07-20 13:50

Jag var inne i en trappuppgång i Bergslagen för några år sedan. Nästan alla namnskyltar hade vietnamesiska (?) namn. Jag har aldrig känt en så kompakt doft av jasminris som i den trappuppgången. Asiaterna tycktes trivas med doften. Detta är mitt gratistips till Ford.

#3
pinjong
2017-07-20 14:07

Doften av nya Yuan kanske duger.

#4
Tvärnit
2017-07-20 14:49

Nybilsdoft utgör en stor del av upplevelsen, min SEAT är snart året och luktar fortfarande ny, ja man får njuta så länge som det varar.
Märkligt att det inte ska lukta någonting...allt luktar på något vis, men som det har tagits upp att ris måste ju vara en hit typ det där menlösa Uncle Ben den luktar ju knappt något alls utan bara lite ris och kineserna de gillar ris eller att basen är ris och att bilarna deras har i regel ett fisk eller grodnylle så att basen är ris och resten kan de få lägga till som de själva tycker.

#5
trasten
2017-07-20 16:53

Kanske en doft av wokad vovve?

#6
Roy J
2017-07-20 17:25

Minns en bilmässa då Lada presenterade sin senaste ( i Sverige sista) modell. Hårdplasten luktade starkt som om den inte härdat färdigt.

Skinn luktar gott – vad det nu egentligen är som luktar. Ett naturellt skinn luktar ju inte som ett behandlat. Trä är däremot en naturlig doft, men den känner man ju inte i en bil, ens om där finns äkta träpaneler.
Nya bilar har en speciell, lite syntetiskt odefinierbar, men ändå behaglig doft.

#7
Peugo
2017-07-20 20:28

Nybilsdoften var ju giftig för inte så länge sedan? Har det kommit förändring, tror inte det? Helt idiotisk idé med nybilsdoft varesej bilen är gammal eller ny!

#8
Hundter
2017-07-20 22:31

Kan man definiera nybilsdoft då alla personer har en egen referensram?
Nyrostat kaffe doftar underbart, men det tycker man säkert inte i Kina!
Kanske surströmming skulle hjälpa upp fördäljningssiffrorna? Exotiskt?!

#11
Focus
2017-07-21 14:47

Aha: Kokt lis!

#12
John2008
2017-07-22 00:55

Kanske att det är annorlunda nu, men tidigare var ju doften helt enkelt en mer eller mindre hälsosam cocktail av flyktiga ämnen från bilens inredning och det doftade definitivt mer än vad det gjort på senare år.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.