Nästa artikel
Ford Kuga återkallas igen – ny brandrisk upptäckt
Nyheter

Ford Kuga återkallas igen – ny brandrisk upptäckt

Publicerad 8 augusti 2022 (uppdaterad 8 augusti 2022)
Över 100 000 bilar behöver åtgärdas på verkstad.

Ford återkallar 106 849 exemplar av Ford Kuga med hybrid- eller laddhybriddrivlinor, på grund av en potentiell brandrisk. Det rapporterar hemsidan Car-recalls.eu.

Erik Lindham, pressansvarig på Ford i Sverige, säger till Teknikens Värld att problemet även omfattar svenskbyggda bilar men att han inte vet hur många det gäller.

Till skillnad från tidigare brandrelaterade återkallelser av modellen har problemet den här gången ingenting att göra med hybridsystemet, utan med bensinmotorn.

Det man är orolig för är att motorolja eller bränsleångor ska ansamlas ovanpå skyddskåpan under motorn, där det då skulle kunna komma i kontakt med varma delar och börja brinna.

Så länge motorn är hel och inte läcker olja eller bränsle ska det inte finnas någon brandrisk. Trots det återkallar Ford alla hybriddrivna Kuga-modeller som har tillverkats i Spanien mellan 2 augusti 2019 och 13 juni 2022. Väl på verkstaden ska dessa bilar få ett extra hål borrat i  den undre motorkåpan, för att eventuella läckage ska rinna ut. 

Dessutom ska bilarnas aktiva kylargrill, som kan öppnas och stängas efter behov, modifieras genom att fyra av de motoriserade ribborna tas bort. Det ska förbättra luftflödet i motorrummet och därmed sänka temperaturen.

Enligt Ford behöver Kuga-ägare inte oroa sig för att deras motorblock plötsligt ska spricka. En talesperson från Ford i Tyskland säger till hemsidan kfz-rueckrufe.de att det inte finns några kvalitetsproblem med den berörda 2,5-litersmotorn. ”Motorfel kan inträffa i vilket fordon som helst”, säger han.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 9 augusti 2022 Enligt bakåtsträvarna är ju…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.