Bild
Nästa artikel
Ford gömde föraren i sätet

Ford gömde föraren i sätet

Nyheter

Testade om det gick att kommunicera med fotgängare via ljussignaler istället för ögonkontakt.

Du ska korsa vägen. Det närmar sig en bil – till synes utan någon bakom ratten. Skulle du lita på att den stannar?
Biltillverkaren Ford gjorde ett experiment för att se om framtidens självkörande bilar kan inge förtroende hos människor utanför bilen genom att signalera med ljus.

För att göra det kamouflerade de en testförare i bilsätet på en Ford Transit Connect så att det skulle se ut som att det inte satt en människa bakom ratten.    
– I grund och botten måste människor kunna lita på autonoma fordon. Genom att utveckla ett universellt kommunikationsmedel, som ljusbaserat språk, kan vi närma oss denna tillit, säger Thorsten Warwel, chef för Core Lightning på Ford.

Testerna genomfördes i Tyskland och kompletterar en undersökning som tidigare genomförts i USA. Sammanlagt observerades reaktioner hos 1.600 personer, och det visade sig att de föredrog turkos färg som signal för bilens intentioner. Vit färg syntes för dåligt och lila färg kunde blandas ihop med rött.

Ford gömde föraren i sätet

– Att skapa ögonkontakt är viktigt, men vår studie visar att trafikanter först och främst tittar på vad fordonet gör. Nästa steg är att titta på hur vi kan göra ljussignalerna tydligare och mer intuitiva, säger Dr. Matthias Beggiato, som arbetar inom den Psykologiska institutionen vid Chemnitz University of Technology i Tyskland.

Ford är inte den enda biltillverkaren som gör experiment med omgivningens reaktioner på självkörande bilar. Även Jaguar Land Rover gör detta och har testat att förse bilarna med ögon och att ge dem förmågan att projicera ljussymboler på vägbanan framför sig. 

Diskutera: Tror du att ljussignaler är rätt sätt att kommunicera för framtidens självkörande bilar?

Taggar: Nyheter, Ford

Kommentarer

#1
2019-02-16 22:32

"snygg" stol, lurar alla ?!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.