Nästa artikel
Förarlös Ford 2021
Nyheter

Förarlös Ford 2021

Publicerad 17 augusti 2016 (uppdaterad 17 augusti 2016)
Ford meddelar nu att de planerar att lansera en helt självkörande modell år 2021.
Fords VD Mark Fields meddelar nu att Ford planerar en helt självkörande modell till år 2021. Fords planer riktar i första hand in sig på delat ägande och taxiverksamhet. Största konkurrenten General Motors har redan investerat en halv miljard dollar i ett samarbete med samåkningstjänsten Lyft. Ford säger sig inte ha något sådant samarbete ännu, men avfärdar inte tanken på något liknande.

Enligt den plan som Fields presenterade är Fords tanke att bygga en bil som är helt förarlös.

– Det kommer inte finnas någon ratt, det kommer inte finnas någon gaspedal, ingen bromspedal och en förare kommer förstås inte att behövas, säger Mark Fields.

För att lyckas med planen ska Ford nu tredubbla sina investeringar i datorföretag som jobbar med autonom teknologi och fördubbla storleken på sin egen IT-utvecklingsavdelning.

Diskutera: Skulle du åka i en taxi utan chaufför?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-08-17 09:56
pinjong

"Skulle du åka i en taxi utan chaufför?"

Det fanns väl en tid för många år sedan då folk fick vänja sig vid att åka hiss utan hisskötare. Förmodligen en svår omställning då det begav sig.

#2 • Uppdaterat: 2016-08-17 10:15
Hackenbush

Nej.

#3 • Uppdaterat: 2016-08-17 17:26
Fodagbg

Grymt skönt för en som kör 1 timma på E6 mot trafiken om dagen att åtminstone kunna släppa ratten (typ Tesla) att helt släppa ratten, då får några andra testa först... ;)

#4 • Uppdaterat: 2016-08-17 20:33
hans.antnas

Ni har tur där söderut som färsådana här finesser först , det dröjer väl till 2100-talet innan det kommer till Norrbotten

#5 • Uppdaterat: 2016-08-20 17:04
Styggavargen

Det stör mig lite att dagens utveckling läggs på föralösa system och SUV medan att göra bilar som blir miljövänligare inte alls verkar ens komma in på topp 10 listan?. Vi står inför stora utmaningar med utsläppen, men ingen lägger tid och energi på utveckling som kan leda till lägre utsläpp. Man plåstrar lite här och där med hybrider som egentligen inte blir miljövänligare än modeller som inte kräver batterier, där extra komplexitet och vikt äter upp själva nyttan. Vi måste börja hitta andra alternativ och kanske måste man utmana hela saken med bil och hur den skall se ut om energiförbrukningen inte kan minska drastiskt!? Vad jag fiskar lite är, kanske vi måste tillbaka och börja om ifrån början där bilar inte ens kan krocka, för att slippa 1000 kg extra vikt på bilarna. Alternativet är kanske "drönare" som tar oss till jobbet istället för något som kör på en väg som kräver underhåll?

#6 • Uppdaterat: 2016-08-27 10:00
Hackenbush

pinjong, det är inte ofta en hiss måste stanna eller väja för en annan hiss, eller ha koll på om en annan hiss korsar ens väg.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.