Bild
Nästa artikel
Fler väljer bilen även efter coronapandemin

Fler väljer bilen även efter coronapandemin

Nyheter

Den globala smittan av Covid-19 gjorde att många ändrade sina resvanor. En färsk Sifo-undersökning visar att svenskarna kommer fortsätta åka bil i högre utsträckning även efter att corona ebbat ut.

Undersökningen gjordes av Kantar Sifo på uppdrag av bilförmedlaren Kvdbil. Av över 1000 tillfrågade svenskar svarade 32 procent att de kommer dra ner på flygresorna även efter corona är över. 21 procent trodde att de fortsatt kommer att åka mindre med buss.

Däremot spådde 20 procent att cykeln blir ett alltmer viktigt transportmedel och bilen likaså. 18 procent svarade att de kommer fortsätta använda bilen mer när de ska ta sig någonstans.  
– Hur mobiliteten påverkas på lång sikt återstår att se, men i andra länder har man sett att kriser ofta lett till långvariga förändringar med skifte mot mer privata transportmedel. Så var det med Sars-viruset i Asien i början av 2000-talet, terrorattacken i Londons tunnelbana 2005 och 11 september-attacken, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil. 

Vidare visar undersökningen att 35 procent av svenskarna anser att coronapandemin gjort det viktigare att ha bil.
– Tidigare har det varit tillgängligheten, friheten och flexibiliteten som fått många att välja bilen, men coronapandemin har gjort att det nu också finns hälsoskäl, säger Daniel Odsberg och tror att man med bil hoppas minska de sociala kontaktytorna och komma undan trängsel och därmed smittrisker. 

Diskutera: Har coronapandemin gjort att du kör mer bil?
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2020-10-07 09:41

När pendemin ebbar ut tror jag att det kommer bli som tidigare. Dvs vinner man mycket på att ta bilen så gör man det, annars inte. Det är ju eg. inget som har förändrats när pandemin är över. Möjligtvis större flexibilitet i hur vissa kontorsjobb kan jobba hemifrån, men frågan om det kommer få något större genomslag överlag.

#2
2020-10-07 10:34

Att påstå att pandemin ebbat ut är att slarva med sanningen.

#3
2020-10-07 14:26

Nej, jag kör lika mycket som jag behöver därför att mitt liv funkar inget bra med kommunala färdmedel-fick stressproblem av att vänta på en buss tidigt på morgonen på värmdö som ofta var försenad och ibland inställd. Arbetsdagarna blev jättelånga när jag åkte kommunalt, med bil 1 timme fram och tillbaks, med kommunalt 2 timmar och 30 minuter. Undrar hur regeringens nästa plan är för att miljöstraffa och mjölka pengar från en hederlig knegare som bara försöker få vardagen att funka.

#4
2020-10-07 15:38

Fördelarna med bilen blir ännu mer uppenbara dessa tider. Att det blivit trängre på vägarna beror på att man inte bygger ut vägnätet på ett effektivt sätt. Man bygger någon mils motorväg här och var men flaskhalsarna finns kvar och då har man inte så stor av den nya sträckan. Låga och otroligt massa olika hastighetsgränser skapar oflyt i trafiken. Vissa hastighetsgränser kan gälla bara några tiotal meter innan ny skylt kommer.

#5
2020-10-07 17:25

Ingen vill bli smittad.

#6
2020-10-07 20:12

Jag åker varken mer eller mindre bil nu om man jämför med andra transportsätt. Innan corona åkte jag aldrig någonsin buss. Inte gjort på över 10 år. Åkte inte heller tåg, där var det kanske 6 år senast. Cykel var ca 7 år senast jag använde.

Det blir bil, moppe eller MC, ja och flyg förstås, men har inte åkt något flyg under pandemin då det knappt har gått några.

#7
2020-10-08 02:41

Jag har inte alls ändrat mängden bilkörning p g a corona.

#8
2020-10-08 16:03

Har inte ändrat mängden bilkörning egentligen, eftersom jag åkte bil till jobbet förut också. Dock så jobbar jag hemma nu, men skjutsar min fru till jobbet så hon ska slippa tunnelbanan. Tycker pandemin har gjort det smärtsamt tydligt att man bör ha möjlighet till privat transport. Kollektivtrafik är inge kul när pandemi råder.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.