Bild
Nästa artikel

Fiskers plug-in byggs i Finland

Nyheter

Gamla Saab-fabriken i Nystad i västra Finland som nu senast blivit av med sin tillverkning av Porsche Boxster och Porsche Cayman, lever upp igen.

Det är Fisker Automotive som ska bygga plug in-hyrbiden, sportbilen Fisker Karma i Nystad. Fisker Karma har sedan den premiärvisades vid bilsalongen i Detroit väckt stort uppseende med sitt utseende och sina prestanda.

Karma är en stor bil, lång som en Mercedes CLS, Bred som en BMW 7-serie och låg som en porsche 911. Den drivs av en liten bensinmotor som driver en generator som laddar ett lithiumjon-batteri som driver en elmotor som driver bakhjulen. Bilen har med det systemet en räckvidd på cirka 80 kilometer innan
batteriet måste laddas via ett vanligt vägguttag.

Fisker Karma lär dra iväg från stillastående till 100 km på cirka sex sekunder och ha en toppfart på närmare 200 km/timme - utan att släppa ut nämnvärda
avgaser. När bilen nu ska börja byggas i Valmets Nystad-fabrik siktar man på en årsproduktion på 15 000 bilar under 2009 och först år 2010 ska bilen börja säljas i Europa. Priset är satt till 80 000 dollar.

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2011-03-27 21:00

508.000 sek är ju nästan överkomligt för oss Svensson. Men det blir nog närmare miljonen när den kommer hit. Och då faller 98% av de Svensson som var kvar vid halva miljonen bort.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.