Nästa artikel
Ferrari Portofino och 812 Superfast har fel på start/stoppfunktion
Nyheter

Ferrari Portofino och 812 Superfast har fel på start/stoppfunktion

Publicerad 10 augusti 2021 (uppdaterad 10 augusti 2021)
Någon verkar ha glömt att aktivera den utsläppssparande åtgärden i sportbilarna.

Många bilar har idag en start/stoppfunktion, där förbränningsmotorn tillfälligt stängs av när man till exempel stannar vid rödljus eller innan en rondell. När bromspedalen släpps och gasen trycks ner startar motorn upp igen.

Funktionen infördes som en bränslesparande och utsläppssänkande åtgärd och den finns även på sportbilar, som Ferrari Portofino och 812 Superfast. Problemet är att finessen inte fungerar som den ska.

 

Ferrari Portofino.

Ferrari 812 Superfast.

En varning har publicerats i EU:s gemensamma system för återkallelser där det står att bilmodellernas start/stopp-funktion kanske inte aktiveras när bilen startas och att "detta kan leda till en ökning av utsläpp och förbrukning. Produkten uppfyller inte kraven i förordningen om godkännande och marknadskontroll av motorfordon, släpvagnar, samt system, komponenter eller separata tekniska enheter avsedda för sådana fordon."


Bilarna som omfattas är byggda mellan 2017 och 2021. Det är oklart hur många bilar det rör sig om globalt, men enligt sajten carsalesbase såldes 2.691 stycken Portofino i Europa 2018-2021 och 2.364 stycken 812 Superfast har det sålts från 2017 fram till idag.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 10 augusti 2021 Funkar inte på Ford Transit…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.