Nästa artikel
Färre efterlysta bilar
Nyheter

Färre efterlysta bilar

Publicerad 20 februari 2019 (uppdaterad 20 februari 2019)
Antalet personbilar som är anmälda som försvunna fortsätter att sjunka år för år.
2018 efterlystes 7.925 personbilar i Sverige, en minskning med 5 procent jämfört med 2017. Antalet efterlysta bilar blir färre och färre år för år och Larmtjänst pekar på att det sannolikt beror på att elektroniskt stöldskydd infördes i straxt före millennieskiftet. 
Andelen personbilar som inte hittades efter att de anmälts som stulna 2018 var 20 procent. De vanligast förekommande bilfabrikaten var Volvo med 1.672 efterlysta bilar, Volkswagen med 868 stycken, Audi med 654, BMW med 653, samt Saab med 509 anmälda stulna bilar.

Majoriteten av efterlysningarna gjordes i och runt Stockholm, Göteborg och Malmö. Stöldsätten varierar beroende på var i landet de utförs.
– Vi har sett att så kallade relästölder, där signalen från nyckeln förstärks med elektroniska verktyg, fortfarande är ett problem i södra Sverige. Bilrån sker däremot främst i Stockholmsområdet, säger Torbjörn Serrander, utredare på Larmtjänst.

I södra Sverige har man också noterat att en våg av stölder i slutet av 2018 och med början 2019 med BMW X4/X5/X6, Toyota RAV4, dyrare Mercedes-modeller och Mazda CX3/CX5.

Larmtjänst har i sin rapport också sammanställt antalet efterlysningar på andra fordonsslag. Där kan man bland annat utläsa att antalet efterlysta motorcyklar ökade med 4 procent under 2018. Det anmäldes också fler försvunna mopeder, sammanlagt 7 procent mer än 2017. 

Diskutera: Tror du att antalet efterlysta bilar kommer att fortsätta minska?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.