Bild
Nästa artikel
Färre bilar på vägarna under sommaren

Färre bilar på vägarna under sommaren

Nyheter

Trots att de flesta svenskar semestrar inom landets gränser i år så har biltrafiken minskat. Trafiken på de statliga vägarna är ungefär tio procent lägre än normalt.

När reserestriktionerna inom landet hävdes trodde nog de flesta att vägarna skulle fyllas av fullpackade bilar på väg mot landets alla smultronställen. Men så har det inte riktig blivit. Istället är det faktiskt färre bilar på vägarna än normalt, rapporterar Sveriges Radio.

– Den här märkliga tiden har gett oss andra vanor och man kanske reser kortare än man brukar göra. Trafiken på de statliga vägarna ligger alltså ungefär tio procent lägre än normalt. Men jag vet inte om det är mycket eller lite. Det är ju trots allt ett väldigt extremt läge, säger Maria Melkersson, statistiker på myndigheten Trafikanalys till SR.

Biltrafiken har dock ökat en del sedan den absoluta bottennivån, men det är fortfarande betydligt färre fordon som körs på landets vägar. Förra veckan var det minus sju procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Framförallt är det persontransporterna som blivit färre. Godstrafiken har genrellt kunnat köra på som vanligt då det kunnat upprätthållas hyfsat väl i de flesta branscher.


– E-handeln har ju haft en blomstrande tid här under coronapandemin. Det gäller i allmänhet. Det gäller också i en bransch inom e-handel som är ganska liten, men som har ökat, och det är maten. Att man helt enkelt inte vill gå till affären utan får maten hemkörd, säger Maria Melkersson på Trafikanalys.

Diskutera: Hur upplever du att sommartrafiken har varit?

 
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Styggavargen
2020-07-31 15:02

Vart skall man köra då? Allt är stängt eller fyllt till bredden med människor, inte någonstans är det normalt...

#2
mso 1000
2020-08-01 09:59

Jag har kört ca 200 mil Norrlandsvägar på semestern och kört om en handfull bilar och också blivit omkörd av en handfull bilar.

Måste nog säga att generellt onormalt få bilar på vägarna nu på semestern.
Och ett ovanligt lugnt tempo tycker jag.

#3
Ulf Parde
2020-08-01 16:44

Det beror på regeringens bilfientliga politik - som ViB tyvärr inte vågar kritisera.

#4
Henrik M
2020-08-01 17:54

Ulf: För det kan ju inte ha något alls med den pågående pandemin att göra?!

#5
Bilräven
2020-08-01 19:00

... antagligen svårt för utländska turister att ta sig in till Sverige, eller vilja resa hit i detta ”sjuka” land... De utgör säkert 10% av trafiken på sommaren..

#6
Axa
2020-08-02 11:03

Jag tror dock att det har skett en rejäl ökning av trafik på kommunägda vägar. De flesta håller sig hemma i egen kommun och stad.

#7
glimma-48
2020-08-03 08:32

Det låter ju bra för mej eftersom jag (vi) ska åka upp från Skåne till Rättvik, Dalarna den 15:e och stanna i trakten ca en vecka. Det blir lugnare trafik hoppas jag.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.