Nästa artikel
Falska påståenden om elbilar sprids – här är sanningen om virala bilden
Nyheter

Falska påståenden om elbilar sprids – här är sanningen om virala bilden

Publicerad 16 juli 2021 (uppdaterad 16 juli 2021)
Foto: @gregabandoned & skärmdump Facebook
Det är inte sant att bilarna är övergivna för att batterierna är förbrukade. Den verkliga förklaringen är en annan.

En bild på ett fält fullt av övergivna bilar har fått spridning på sociala medier tillsammans med felaktiga uppgifter, både i Sverige och internationellt. Det uppmärksammar den svenska faktagranskande organisationen Källkritikbyrån.

Ett svenskt inlägg som publicerades på Facebook den 8 juli gör gällande att bilarna står på en ”kyrkogård för elbilar i Frankrike” och att ”förbrukade batterier gör fordonen osäljbara”. Inlägget hade över 2.000 delningar på Facebook när Källkritikbyrån skrev sin artikel.

Foto: Skärmavbild/Källkritikbyrån

Flera inlägg med liknande budskap har fått spridning på sociala medier och används som argument mot elbilar – men historien bakom bilden är felaktig.

Bilden är nämligen inte tagen i Frankrike, och bilarna står inte där för att batterierna är utslitna.

Källkritikbyråns granskning visar att bilden i själva verket tagen i Kina, och att den stora samlingen oanvända bilar är ett resultat av en bildelningstjänst som gått i konkurs. Bilden i inlägget publicerades ursprungligen av Instagramanvändaren Greg Abandoned den 19 juni i år.

Påståendet att bilden skulle vara från Frankrike är däremot inte helt tagen ur luften. Liknande bilder på oanvända elbilar som faktiskt är därifrån har också spridits under våren. Även där är bakgrunden en misslyckad bildelningstjänst som gick i konkurs 2018, något som bland annat uppmärksammades av franska The Observers.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (22)

  • 20 juli 2021 Det är inte frågan om dålig…
  • 19 juli 2021 Bilarna är förbrukare och…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.