Bild
Nästa artikel
Nyheter

Fåfänga över säkerhet på cykel

Publicerad 17 mars 2017
Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF) har publicerat en rapport om cykelhjälmsbruket i Sverige. Fåfänga visade sig vara den vanligaste anledningen till att kompromissa säkerheten.
Undersökningen genomfördes för att ta reda på varför hjälmanvändandet skiljer sig så mycket åt i olika delar av landet. 3 550 cyklister intervjuades av NTF i tio städer; Göteborg, Jönköping och Stockholm, där många använder hjälm; Helsingborg, Luleå och Umeå, som representerar riksgenomsnittet; Borås, Linköping, Malmö och Örebro, där få använder hjälm. I tillägg till intervjerna skickades också en fråga till kommunerna om vad de tror ligger bakom hjälmanvändningsfrekvensen.

Bland de tillfrågade som uppgav att de alltid eller oftast använder hjälm sa, inte helt oväntat, de flesta att de använder hjälmen för att öka sin säkerhet. Drygt tio procent uppgav att de använder hjälm för att de vill vara en förebild.

– Att användningen av cykelhjälm i så hög grad beror på den upplevda säkerheten är förståeligt men det visar även på en allvarlig brist på kunskap kring hur cyklister skadas. Minst 3 av 4 cyklister som skadas i trafiken gör det i en singelolycka som är helt oberoende av trafikintensitet och andra trafikanter. Det är i den gruppen som idag känner sig trygg och säker som ökad cykelhjälmsanvändning skulle kunna ha stor effekt, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén.

Bland dem som avstår från hjälmen var svaren mer utspridda men främsta anledningen är att man tycker att hjälm är fult. Problem att förvara hjälmen, övertro på sin egen förmåga och grupptryck var också vanliga svar.

På frågan om vad som skulle övertyga dem som i dag inte använder hjälm svarade 21 procent att en hjälmlag skulle vara det enda. Att vara med om en olycka eller större utbud på snyggare hjälmar var också populära alternativ. I synnerhet i Malmö är estetiken viktigare än säkerheten, där svarade ungefär var femte tillfrågad att de skulle använda hjälm om de var snyggare.

Diskutera: Använder du hjälm när du cyklar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2017-03-17 09:49
VW Polo 2012

Ja visst hjälmarna är fula, och när man tar av hjälmen är man dessutom ful i håret, så visst jag förstår dom som inte har hjälm. Men i ärlighetens namn jag tänker inte så mycket på att dom är fulla all den stund så många bär dom ;)

#2 • 2017-03-17 11:06
Mattse

Ah men orka cykelhjälm liksom bah, då ser man ju typ liksom inte klok ut typ och kan inte ta snygg selfie på sig själv liksom bah.....

#3 • 2017-03-17 11:32
Hackenbush

Jag tror att just det där med att förvara hjälmen är en orsak till att man inte vill använda den. Man kan ju inte hänga den på cykeln för då försvinner den och hjälmen är ju lite otymplig att bära med sig överallt.

#4 • 2017-03-17 12:02
40-talisten

I ett par delstater i Australien infördes hjälmlag även för vuxna. Resultatet blev att cyklandet minskade, och de vuxna tog bilen istället. Knappast befrämjande för miljön...

#5 • 2017-03-17 14:15
EnannanRobban

Använder hjälm när jag cyklar "seriöst", alltså i snabbkörning i skogen eller på landsvägen, men använder inte hjälm när jag skall glida ner på stan en sväng och då är det av opraktiska skäl, att släpa på hjälmen på restauranger eller butiker.
Efter att ha sett nyttan av hjälm när en vän kraschade på sin cykel så kan jag säga att den gjorde att min vän är fult frisk idag, utan vete fan... Hjälmen dog i vilket fall som helst.

#6 • 2017-03-17 15:25
LennartJ

Ganska korkat att inte ha hjälm när man cyklar. Fast visst ta det lite tid att vänja sig. Hade till en början enbart hjälm på när jag var ute på min landsvägscykel. Men sedan flera år tillbaks även på stadscykeln. Jag ser inte att det är fult med hjälm, finns många snygga. Dock skall man aldrig bära en hjälm mer än två meter från cykeln, det är fult.

#7 • Uppdaterat: 2017-03-17 19:27
Focus

Kan man inte strunta i hur det ser ut för andra bara det är bra för mig själv? För min del bryr jag mig inte om att jag ser ut som en tok, hellre det än att kanske få huvudskador så man får sitta i ett hörn och inte kunna göra något annat.

#8 • 2017-03-18 21:58
rikast

Eftersom 99.98% av befolkningen fortfarande inte ens fattar att man inte får cykla på trottoaren så borde lagen kräva MC-ställ, integralhjälm, ryggskydd och helförsäkring.

#9 • 2017-03-19 10:56
Lasse J

Ett gammalt talesätt, nära nog en "naturlag": Är huvudet dumt, får kroppen lida!

#a • 2017-03-19 11:00
saabnisse

rikast, för dom gående kanske?

Lasse J, eller en gammal slogan från femtiotalet: "Den som har något i huvudet använder hjälm"!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.