Nästa artikel
Få bilister försöker minska på utsläppen
Nyheter

Få bilister försöker minska på utsläppen

Publicerad 23 juli 2020 (uppdaterad 23 juli 2020)
Ungefär var femte bilist har försökt att minska sina utsläpp under de senaste 12 månaderna. Det visar en ny undersökning. Av dem som tagit till åtgärder svarar tre av fyra att de numera undviker ta bilen onödiga sträckor.
En ny Sifo-undersökning på uppdrag av bilförmedelaren Kvdbil visar att få svenska bilister har försökt gjort några förändringar under de senaste 12 månaderna för att minska sin klimatpåverkan. Enligt undersökningen svarade endast 22 % ja på frågan. 20 % av männen och 24 procent av kvinnorna hade gjort förändringar.

– För att klara biltrafikens utsläppsmål krävs ökade satsningar på bland annat grön teknik och hållbara transportsystem, men det behövs också beteendeförändringar. Fler måste motivera sig själva att minska sina utsläpp. Det går inte längre att förvänta sig att någon annan ska göra det, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil i ett pressmeddelande.
 
Har du ändrat ditt beteende kring användningen av din bil det senaste året pga av klimathotet?
Totalt Män Kvinnor
Ja 22 % 20 % 24 %
Nej 77 % 79 % 74 %
Vet ej 2 % 1 % 2 %
Bas 1 164 620 544

 

Den vanligaste åtgärden för att minska på utsläppen var att låta bilen stå vid onödiga sträckor (74 %). Den näst vanligaste åtgärden var att man bytt till en mer miljövänlig bil. Det tredje vanligast var att man börjat köra mer bränslesnålt. Fler kvinnor än män lät oftare bilen stå (82 % jmf 66 %), samtidigt som det var fler män som bytt till en mer miljövänlig bil (34 % jmf 22 %).

– Undersökningen visar att män drivs av mer teknikorienterade förändringar medan kvinnor oftare ser andra transportmedel som cykel, buss och tåg som ett alternativ. Vi behöver göra båda delarna. Vi behöver köra smartare, byta till mer energieffektiva bilar och vi måste minska våra transporter, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.
 
Hur har du ändrat ditt beteende, vad har du gjort?
Undviker att ta bilen onödiga sträckor 74 %
Bytt till en mer miljövänlig bil 28 %
Kör bränslesnålare 23 %
Köper "grönare" bränsle 10 %
Har sålt min bil 3 %
Annan åtgärd 11%
Tveksam/vet ej 0 %
Bas 251

 

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 5-10 februari 2020. Totalt intervjuades 1604 personer i åldern 16-79 år, varav 1164 bilägare. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Diskutera: Har du ändrat ditt beteende kring användningen av din bil det senaste året?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.