Nästa artikel
Extra bälteskontroller nästa vecka
Nyheter

Extra bälteskontroller nästa vecka

Publicerad 6 mars 2015 (uppdaterad 6 mars 2015)
98 procent av alla bilförare kör med bälte enligt NTF.
Nästa vecka kommer polisen fokusera extra på bältesanvändning. Den som slarvar riskerar böter.
Kommande vecka kommer polisen runt om i landet att fokusera extra på att kontrollera bältesanvändningen ute på vägarna. Andelen bilförare som använder bilbälte är dock hög, hela 98 procent, medan siffran för medpassagerare bara är 85 procent.

Den som inte använder bilbälte riskerar, förutom sitt och andras liv, även böter på 1500 kronor. Ser föraren dessutom inte till att medpassagerare under 15 år är fastspända är bötesbeloppet 2500 kronor.

- Barns trafiksäkerhet är vuxnas ansvar och att bälta barn på rätt sätt är viktigt för deras säkerhet. Sverige är världsledande när det gäller barn i bil och det ska vi fortsätta vara, säger Marie Nordén, generalsekreterare, NTF.

Om du åker buss och det finns bälte är det också lag på att använda det. I bussar slarvar dock fler än i bilen. I långfärdsbuss använder 65-72 procent av passagerarna bälte enligt NTF. 

- Sitter du bältad i en buss som välter klarar du dig ofta bra men som obältad kan du både skada dig själv och andra. Om vi kunde nå ut bättre med kunskaper kring hur viktigt det är med bälte även i buss skulle säkert användningen bli bättre, säger Marie Nordén, generalsekreterare, NTF.

Polisinsatsen under nästa vecka sker inte bara i Sverige, utan i hela Europa.

Diskutera: Händer det att du slarvar med bilbältet?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.