Bild
Nästa artikel

Euro NCAP:s betyg förändras: "Ny utmaning"

Nyheter

Euro NCAP:s krocktester skärps. Från och med nästa år blir det svårare för bilmodeller att få fem stjärnor - och antisladdsystem blir en förutsättning för högsta betyg.

- Det är ingen tvekan om att det nya betygsystemet kommer att innebära nya utmaningar för industrin. Samtidigt kommer det att skapa möjligheter för tillverkarna att bli belönade för deras satsningar på säkerhet, säger Euro NCAP:s generalsekreterare Michiel Van Ratingen.

Euro NCAP har krocktestat nya bilmodeller sedan 1997 - och har då främst baserat sina betyg på vuxenskydd, barnskydd och fotgängarskydd. Men från och med 2009 ändras förutsättningarna. I framtiden kommer även de säkerhetssystem som bilarna har för att förhindra och/eller lindra olyckor tas med i bedömningen.

Detta innebär att ingen bilmodell kommer att få toppbetyget fem stjärnor om de inte har antisladdsystem som utrustning. Dessutom kommer bilarnas whiplashskydd att granskas och betygsättas.

Nu hoppas Michiel Van Ratingen att den skärpta betygsättningen ska öka säkerheten för trafikanterna.

- Euro NCAP måste fortsätta utvecklas genom nyskapande så att kunderna kan vara säkra att betygsystemet är uppdaterat och ger en bild som speglar säkerheten i bilarna, säger Michiel Van Ratingen.
Taggar: Nyheter
Euro NCAP:s betyg förändras: "Ny utmaning"

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.