Nästa artikel
EU-krav på alkolås kan införas
Nyheter

EU-krav på alkolås kan införas

Publicerad 19 mars 2019 (uppdaterad 9 september 2019)
Europaparlamentet undersöker nya krav på fordon som säljs inom EU för att rädda fler liv i trafiken, bland annat alkolås.
Målet med de nya säkerhetskraven skulle vara att minska olyckorna i trafiken och skulle ställas på alla nya vägfordon som säljs inom EU, rapporterar Ekot. Kraven kan gälla alkolås, nödbromssystem och varningssystem om föraren kör över hastighetsbegränsningen. Men vilka det blir återstår att se, först måste det förhandlas med medlemsländerna. 

– I medlemsstaterna är det rätt många som ligger på och vill ha hårdare krav också. Jag bedömer att även om det här kanske inte är den exakta utkomsten så kommer vi nog hamna någonstans ganska nära, säger Fredrick Federley, EU-parlamentariker för Centerpartiet, till Ekot.

Runt 25 000 personer per år omkommer i trafiken i EU, med stora skillnader i antalet omkomna per capita mellan länderna enligt EU:s senaste statistik. När Bil Sweden kommenterar förslaget påpekar de kostnadsbärandet. 

– De saker vi är tveksamma till är där vi anser att det finns bättre tekniska lösningar eller där man inte riktigt gjort analysen av vilka kostnader det är för fordonsägare, fordonstillverkare och samhället, säger vd:n Mattias Bergman till Ekot.

Diskutera: Skulle du vilja se EU-krav på fler säkerhetssystem? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.