Nästa artikel
Elbilsfantasten får samma laddproblem som Vi Bilägare
Nyheter

Elbilsfantasten får samma laddproblem som Vi Bilägare

Publicerad 27 februari 2019
Youtube-fenomenet Bjørn Nyland testade Hyundai Kona Electric i snöig väderlek och drabbades av igentäppt laddlucka – precis som under vårt vintertest.
När Vi Bilägare i januari åkte iväg för att vintertesta årets långteststall – där elbilen Hyundai Kona Electric ingår – uppstod problem med laddningen. En dag snöade det ymnigt och snön letade sig in bakom laddluckan och in i kontaktdonet. Därefter gick det inte att ladda. 
 
Nu visar det sig att fler upplevt samma problem. Norrmannen Bjørn Nyland, med smeknamnet ”Tesla- Bjørn”, har en Youtubesida där han provar elbilar. I två avsnitt åker han på ett vintertest med Hyundai Kona Electric i Norge. I andra avsnittet blir det intressant.

6 minuter in i klippet ska Bjørn ladda vid en snabbladdare när han upptäcker att luckan frusit fast. När han väl fått upp den möts han av hårt packad snö i kontaktdonet. Han försöker ladda, men misslyckas och lägger skulden på företaget som har hand om laddstolparna. Bjørn fortsätter sin resa och när han provar att snabbladda hos en annan operatör (ungefär 24 minuter in i klippet), fungerar inte det heller. Bilen och laddstolpen lyckas inte genomföra ett korrekt ”handslag” för att laddningen ska kunna inledas. Här kommer han på att det möjligtvis är bilen som är orsak till att det inte går att snabbladda.
 
Hyundai i Norge har skickat ut ett brev till Kona-ägare att luckans design är till för att dränera vatten och fukt, men att den också medfört att snö kan leta sig in. Hyundai jobbar på en lösning på problemet, något som även dess svenska pressavdelning kan bekräfta. 

Diskutera: Tror du att laddluckans placering kan bli problematisk för Hyundai Kona Electric?

Foto: Simon Hamelius.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.