Nästa artikel
Elbilar ska få fler att ta bussen
Nyheter

Elbilar ska få fler att ta bussen

Publicerad 4 februari 2015
Ett KTH-projekt ska med hjälp av elbilspooler få fler att se över sina transportval. Förhoppningen är att fler ska välja kollektivt resande.
Projektet ska utföras i Botkyrka kommun och på IKEA i Älmhult och går ut på att det ska finnas elbilar tillgängliga vid arbetsplatserna vilket ska minska behovet av att ta bilen till jobbet.

– Kanske ska du under arbetsdagen åka över till annat företag för att lämna en ritning. Eller uträtta ärenden på lunchen. Regnar det sedan ute... Har du en bil hemma tar du förmodligen den till jobbet den morgonen, säger Peter Georén, föreståndare på Integrated Transport Research Lab vid KTH.

Första september i år och ett år framåt ska projektet pågå. Bilarna som ska ingå i projektet är Renault Zoe och Twizy. Viktigt för att projektet ska fungera är att det både är god tillgänglighet på bilarna och att de används så mycket som möjligt.

– I ett transportsystem måste alla länkar fungera bra. De här poolerna är den sista pusselbiten i transportpusslet. Elbilspooler av den här typen passar för övrigt bäst på ställen där en stor flock människor vistas. Tänk dig till exempel Stockholmsförorten Kista med omnejd, och alla företag som finns där. Varje elbil ska minst rulla 2-4 gånger per arbetsdag, säger Peter Georén.

Diskutera: Skulle du åka kollektivt till jobbet om det fanns elbilar att låna under dagen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-02-04 15:42
1storstark

Nej.

#2 • Uppdaterat: 2015-02-04 16:45
Gta2

Ja att dom orkar.
vad ska dom bråka om den dag den drivs av vatten då?

#3 • Uppdaterat: 2015-02-05 07:47
Hackenbush

Nä. Det tar 30 minuter att köra till mitt jobb och en timme att åka kollektivt sedan kör jag väldigt lite i jobbet så om det stod en elbil där för användning skulle kvitta för mig.

#4 • Uppdaterat: 2015-02-05 10:41
Mistro

Nej,...jag skulle inte åka kollektivt ÄVEN om det faktiskt skulle fungera,gick snabbare och var billigare.
Att köpa en egen elbil däremot ligger nog inte så långt fram i tiden.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.