Bild
Nästa artikel

Drogpåverkade förare ökar: "Bedrövligt"

Nyheter

Antalet drogpåverkade förare i trafiken har tredubblats på 15 år. Det visar en ny studie från Umeå. Utvecklingen oroar forskarna - som kräver krafttag.

- Det är ett betydande trafiksäkerhetsproblem som vi inte har fått bukt med. Resultaten är bedrövliga. Det kan inte få fortsätta på det här sättet, säger Ulf Björnstig, professor i kirurgi vid Norrlands universitetssjukhus till Dagens Medicin.

Andelen drogpåverkade förare som blivit skadade i trafiken har tredubblats de 15 senaste åren. Det visar en studie som gjorts på Norrlands universitet under åren 2005-2006  - och som sedan jämförts med en identisk studie från 1991-1993.

Alkohol är den drog som ökat i särklass mest och förekommer i alla åldersgrupper. Men även läkemedel blir allt vanligare. Tittar man på droger i sin helhet har antalet påverkade ökat - av 144 testade bil- och mc-förare var 31 procent påverkade av lagliga eller olagliga droger som påverkar körförmågan. Något som ställer till med problem för läkarna.

- Man måste veta om patienten är dimmig i huvudet på grund av kraschen eller droger. Det påverkar den kliniska bedömningen och det är viktigt att vara uppmärksam på detta, säger Ulf Björnstig.

Nu vill Ulf Björnstig se krafttag för att förbättra situationen. Därför anser han att det ska bli rutin att drogtesta alla trafikskadade som läggs in på sjukhus - och inte bara de svåraste fallen.

- Drogerna leder till att förarna själva skadas, men än värre att andra drabbas. Skadorna är av hela panoramat och innebär kraftigt ökade sjukvårdskostnader, säger Ulf Björnstig.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.