Nästa artikel
Domen: Kvinnan slipper Teslas jättekrav
Nyheter

Domen: Kvinnan slipper Teslas jättekrav

Publicerad 2023-06-13 15:25 (uppdaterad 2023-06-13 15:35)
Tingsrättens hårda kritik: ”Måste kunna förvänta sig att lånebilarna har försäkring”.

Den norska kvinna som kraschade Teslas lånebil behöver inte ersätta företaget för hela kostnaden. Det har tingsrätten slagit fast, enligt Motor.no.

Det var i september 2021 som en kvinna körde av vägen med den Tesla Model 3 som hennes dåvarande sambo hade fått låna av Tesla-verkstaden, medan hans bil blev reparerad. Bilen blev totalförstörd.

Enligt Tesla hade hon kört i över 120 km/h på en 40-sträcka i samband med olyckan, och därmed agerat vårdslöst. Företaget stämde därför föraren och krävde att hon skulle ersätta dem för hela bilens kostnad, totalt närmare 400 000 kronor.

Tesla fungerar som sitt eget försäkringsbolag för sina lånebilar, och sätter därmed sina egna försäkringsvillkor. Dessa dikterar att självriskbeloppet i normala fall är maximalt 2 500 euro, men att företaget kan kräva låntagaren på mer pengar än så i de fall det rör sig om ”avtalsbrott”, vilket bland annat inkluderar grov vårdslöshet.

Men enligt en dom från Ringerike, Asker och Bærum tingsrätt har Tesla inte rätt att kräva att kvinnan ska stå för hela kostnaden själv – trots att de kom fram till att hon faktiskt hade kört vårdslöst.

Det är ovanligt att bilföretag inte har försäkringar för sina lånebilar. Rätten menar därför att det är fullt rimligt att kvinnan räknade med att den aktuella bilen var försäkrad, och bedömer situationen utifrån det resonemanget.

”Helförsäkring för relativt nya bilar är så vanligt att en konsument i utgångspunkten måste kunna förvänta sig detta när han erbjuds en lånebil från en professionell operatör som Tesla”, skriver tingsrätten i domen.

Rätten menar också att avtalsvillkor som innebär en ovanligt stor risk för kunden måste presenteras på ett tydligt sätt när avtalet ingås.

Kvinnan döms nu att stå för 35 procent av Teslas förluster för bilen, vilket enligt tingsrätten är vad hon hade fått betala om Tesla hade haft en normal försäkring på sin lånebil.

I stället för nära 400 000 kronor ska hon nu alltså betala totalt 128 000 kronor till Tesla. Tesla döms samtidigt till att stå för 75 000 kronor av kvinnans rättegångskostnader.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 2023-06-13 22:38 Hon slipper inte helt att…
  • 2023-06-13 21:50 Tycker gott hon kunde ha…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.