Nästa artikel
Dodge elektrifieras med nya modellen Hornet
Nyheter

Dodge elektrifieras med nya modellen Hornet

Publicerad 17 augusti 2022 (uppdaterad 17 augusti 2022)
Kompaktsuven kommer som laddhybrid och är släkt med Alfa Romeo Tonale.

Amerikanska Dodge, som finns i bilkoncernen Stellantis, har presenterat sin första modell som är delvis eldriven.
– Dodges elektriska transformation har lämnat startblocken, konstaterar märkets chef Tim Kuniskis. Han har tidigare berättat hur han tagit emot dödshot efter att Dodge offentliggjort sin strategi att lansera laddhybrider och elbilar.

Hornet är en mindre suv, men kallas för en "cuv" (compact utility vehicle). Den är drygt 4,52 meter lång, alltså exakt samma mått som Alfa Romeos lilla suv Tonale, vilken presenterades i februari 2022. Bland rivalerna i det populära segmentet hittar vi bland annat BMW X1, Mercedes GLA och Hyundai Tucson.

Till skillnad från Tonale är alla varianter av Hornet fyrhjulsdrivna och än så länge är de två till antalet. Dels finns en helt bensindriven GT-variant med tvåliters, fyrcylindrig motor på 272 hästkrafter, och dels laddhybriden R/T som kombinerar en 1,3-liters, fyrcylindrig bensinmotor med en elmotor på bakaxeln. Total effekt för laddhybriden blir 292 hästkrafter.

Strömmen lagras i ett litiumjonbatteri på 15,5 kilowattimmar, men det finns inga uppgifter om hur långt man kan köra på el. I Alfa Romeo Tonale, som har lika stort batteri, sägs räckvidden vara 6 mil. GT-varianten gör noll till hundra kilometer i timmen på 6,5 sekunder och laddhybriden klarar samma jobb på 6,1 sekunder. Båda är kopplade till en automatlåda i 6, respektive 9 steg.

På insidan styrs vissa bilfunktioner och infotainment via en 12,5-tums skärm och systemet stödjer Apple Carplay och Android Auto.

Dodge Hornet byggs i Stellantis fabrik nära Neapel i Italien. GT-varianten kommer till amerikanska bilhandlare i slutet av 2022 och laddhybriden dyker upp våren 2023. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 23 augusti 2022 Välkommen till verkligheten…
  • 17 augusti 2022 Verkligen minimala…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.