Nästa artikel
Djur svårast att upptäcka på vägen
Nyheter

Djur svårast att upptäcka på vägen

Publicerad 19 mars 2013 (uppdaterad 8 maj 2014)
Djur är det svåraste att upptäcka i trafiken. Det tycker nästan hälften av svenskarna. Cyklister är näst svårast att upptäcka.

Det finns många olika saker man som förare måste vara beredd på att upptäcka och väja för i trafiken, och det är inte alltid lätt. Åtminstone inte om det är ett djur som bestämmer sig för att ge sig ut på vägen. Det visar en färsk undersökning som Snabbsvar.se har gjort på uppdrag av däck- och bilservicekedjan Vianor.

Nästan hälften, 49 procent, av de tillfrågade tycker att djur är svårast att upptäcka i trafiken. Det är betydligt fler än de 35 procent som tycker att cyklister, som fick näst flest röster, är svårast att upptäcka.

Det är stor skillnad mellan olika län. I Norrland är det betydligt vanligare att man tycker att djur är svårast att upptäcka, medan 40 procent i storstadsregionerna tycker att cyklister är svårast att få syn på.

Trafikskolor tar i körkortsutbildningen ofta upp svårigheten att upptäcka barn i trafiken, trots det tycker bara 23 procent att barn är det svåraste att upptäcka när man sitter bakom ratten. Då tycker fler, 32 procent, att fotgängare i allmänhet är svårast att få syn på.

En av tio upptäcker allt
Ett stort antal svenskar, 11 procent, är dock mycket uppmärksamma förare och tycker inte att något av undersökningens alternativ är svåra att upptäcka överhuvudtaget. Detsamma kan kanske inte sägas om den procent som tycker att bilar är svårast att upptäcka.

Vianor passade även på att fråga hur ofta de svarande kört bil utan körkort. Tre procent svarade att man gjort det många gånger, medan 23 procent har gjort det någon enstaka gång.

Undersökningen visar också att fem procent har kört bil samma kväll som man konsumerat alkohol, medan 32 procent gjort det redan morgonen efter.

1 041 personer som motsvarar ett representativt urval av befolkningen har svarat på undersökningen.

Diskutera: Vad tycker du är svårast att upptäcka i trafiken?

De är svårast att upptäcka i trafiken.

1. Djur, 49 procent
2. Cyklister, 35 procent
3. Fotgängare, 32 procent
4. Barn, 23 procent
5. Motorcyklister, 15 procent
6. Mopedister, 9 procent
7.
Andra bilister, 1 procent

Ingen av ovanstående är svåra att upptäcka, 11 procent
Annat, 1 procent
Vet ej, 6 procent

Källa: Vianor.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2013-03-20 00:26
Roy J

Jag funkar tydligen som de flesta i undersökningen - vilket för övrigt är ett logiskt utfall.
Att det finns idioter som tror att de ser allt är lite skrämmande. Fast å andra sidan kan man ibland se liknande uttalanden här i spalterna...
Analys och självinsikt hör inte precis ihop.
"Jag har inget problem med omkörningar. De mötande väjer ju undan." Faktiskt sagt av den där Nisse jag brukar referera till.
Att tro att man upptäcker vilda djur bara för att man aldrig råkat få syn på något är väl en liknande slutsats.

#2 • 2013-03-20 06:07
Leif Larsson (ej verifierad)

I måndagskväll , den 18/3 åkte jag hem från jobbet, kl var ca 21:30. Ett riktigt skitväder där det var "varning" på vissa vägavsnitt jag åkte, (kollade väderrapporten på datorn innan avfärd). Från väg 223 till väg 57, är det ca 1 mil med smal krokig väg som inte är plogad. Fick krypa fram i ca 40 km i timmen. Snön vräkte ner så jag hadde halvljuset på. Sedan var de där, vildsvinen ca tio till tjugo stycken, preciss vid vägkanten, någon meter från bilen. Det var mörkt, snöigt och krokig smal väg. Väldigt svårt att upptäcka djuren. Jag blinkade med ljuset och "varnade två andra bilar jag mötte, fick ett tack av den ena.

#3 • 2013-03-20 09:07
KaptenOberkommando

Jag tycker att resultatet visar att man måste få begära av rätt mycket av cyklister samt att cyklister måste informeras om hur dåligt de syns och upptäcks i trafiken. Sådan information måste ges redan i skolorna, och det här med trafikinformation i skolorna måste in på schemat - vi hade det "på min tid" och jag minns mycket från de där "lektionerna".

#4 • 2013-03-20 14:00
Leif Larsson (ej verifierad)

http://www.motormannen.se/opinion/En-olycka-var-tionde-minut.html

#5 • 2013-03-22 09:36
Swemba

Problemet med vilt är väl inte att de är "svåra att upptäcka på vägen"? Problemet är att de inte finns på vägen alls ... förrän precis innan de smäller. Viltet kommer ju skenande från skogen och kan springa ut precis framför. En kollega till mig blev t o m rammad i sidan av en älg ...

BMW har ett intressant system i sitt Night Vision som nog kan vara till stor nytta: http://youtu.be/sP6r6XKIINU

#6 • 2013-03-22 15:13
S-E S

Potthål i vägen, nattetid.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.