Bild
Nästa artikel

Din bil är värdefull - inte bara för dig själv

Nyheter

En katalysator som renar avgaserna från din bil kostar från 4 000 kronor och uppåt, beroende på bilmärke. En del bilar har flera katalysatorer.  Det är ädelmetallerna i burkarna som kostar.

Inte bara tillverkarna av avgaskatalysatorer har insett deras värde. Tjuvligor har hittat en ny källa för sin försörjning. Du märker att de varit framme genom att bilen plötsligt låter väldigt konstigt då katalysatorn är en del av avgassystemet.

Det är främst några gram platina i varje burk som frestar de oärliga. Om det går att frigöra kan vinsten bli ganska stor. Detta har även biltillverkaren Ford insett.

I England har Ford startat samarbete med ett säkerhetsföretag som för dryga elva pund fixar en identitetsbricka till katalysatorn så att den går att spåra när polisen gjort sina räder och hittat hundratals katalysatorer hos hälare och skrotuppköpare.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.