Nästa artikel
Därför ökar stenskotten
Nyheter

Därför ökar stenskotten

Publicerad 18 mars 2019
Har mer än fördubblats de senaste 20 åren. Här är några av orsakerna.
Försäkringsbolaget If har sammanställt siffror från svensk försäkring och Statistiska Centralbyrån, SCB, som visar att det 1997 rapporterades in cirka 163.000 glasskador till försäkringsbolagen. 2017 hade den siffran stigit till 420.000 på ett år. 
– Dels har förstås antalet bilar ökat stadigt, men det förklarar bara en mindre del av variationen. Andra orsaker är att de gamla stänkskydden blivit allt ovanligare, att personbilarnas framrutor blivit tunnare, samt att grusningen av körbanorna är frikostigare i dag, säger Johan Granholm, motorexpert på If. 
 
I kombination med den ökade grusningen av vägbanor är det också fler som kör på dubbfria vinterdäck nuförtiden. Enligt If gör friktionsdäckens gummiblandning att grus och småsten lättare fastnar i mönsterdjupen.

I snitt är en framruta 10 procent tunnare än för några år sedan, vilket så klart gör den mer sårbar. Och när det gäller bildesign så är det inte bara borttagandet av stänkskydd som gör att stenarna flyger och far. Enligt rådande trend flyttar biltillverkarna bakhjulen allt längre bak på bilen, och detta ska enligt If också öka risken för stenskott. 

Vi står just nu inför den mest intensiva stenskottssäsongen. Under vårmånaderna är risken för glasskador ungefär 30 procent högre än vanligt.

Diskutera: Har du fått något stenskott än?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.