Nästa artikel
Däcket både dubbat och dubbfritt
Nyheter

Däcket både dubbat och dubbfritt

Publicerad 24 september 2013 (uppdaterad 25 september 2013)
Dubb och dubbfritt på samma gång kan vara verklighet i framtiden. VTI testar en uppfinning som ger däcket dubb när det behövs.

Dubbdäck får ofta kritik för att slita på vägbanan och frigöra partiklar som gör luften sämre. I framtiden kan sådana problem vara ett minne blott, eller i alla fall kraftigt reducerade. Uppfinnaren Thorvald Granström har nämligen uppfunnit en anordning som monteras på däckets utsida och ser till att det bara har dubbar när de behövs.

– Dubbarna går bara i när man bromsar hårt, när antisladdsystemet går i eller om man kommer in i en kurva där bilen vill glida i sidled, säger Thorvald Granström.

Anordningen, som kallas för dubbskiva, har testats i Väg- och transportinstitutets, VTI, laboratorier. Uppfinningen testades på våt is och visade att däcket fick bättre grepp när det bromsade med låst hjul. Dessutom märkets en ökning av sidokrafterna med styrt hjul.

Beror på hur hård broms
Tanken är att dubbarna ska gripa in mer när bilen bromsas hårdare, ju hårdare inbromsning desto hårdare dubbgrepp. När bilen bromsas tillräckligt mjukt för att däcken inte ska glida ska dubbarna inte heller gripa in.

– Det kan till exempel användas på bussar och lastbilar, man monterar dit anordningen på några minuter när det börjar bli vinter och sedan kan det monteras av vid sommarväglag, säger Thorvald Granström.

Hittills har bara en prototyp testats. Nu väntar fler tester som ska se till att dubbskivan fungerar tillsammans med bilars ABS-bromsar och antisladdsystem.

Diskutera: Hur ser du på uppfinningen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-09-24 15:54
Raphael

AGI hade en idé förut med klaffar i hjulet där man styrde dubbat eller dubbfritt med hjälp av lufttrycket. Pumpa upp däcken till en viss nivå och dubbarna fälldes ut. Sänk trycket i däcket och dubbarna fälldes in. Det enda som var lite märkligt med det är att nyheten och en liten video om denna revolutionerande nyhet publicerades i april.... ^^ :) :) :). (har för mig att det var april förra året).

#2 • Uppdaterat: 2013-09-25 08:29
Bortom

En skiss kanske? Var sitter skivan? På utsidan av däcket?

#3 • Uppdaterat: 2013-09-25 09:44
Bultis

Anar att KaptenOberkomma sitter på svaret, detta kommer inte ut på marknaden och alldeles snart börjar den eviga debatten om dubbat eller inte också fylla kommentarsfälten. Vet inte om den blir mer spännande i år.

#4 • Uppdaterat: 2013-09-25 17:00
däckoscar

Sent aprilskämt???

#6 • Uppdaterat: 2013-09-25 22:10
Raphael

Insidan är den nya utsidan.

#7 • Uppdaterat: 2013-09-25 22:37
FullBrew

Några bilder och lite info.

http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar/article3771247.ece

#8 • Uppdaterat: 2013-09-26 09:55
S-E S

En bra uppfinning för de som saknar förmågan att anpassa hastigheten efter väglaget?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.