Nästa artikel
Chevrolet Aveo – rapport från provkörningen
Direktrapport

Chevrolet Aveo – rapport från provkörningen

Publicerad 16 juni 2011 (uppdaterad 16 juni 2011)
Nya Aveo överraskar mig lite. Det säger Vi Bilägares Erik Rönnblom efter provkörningen av nya Chevrolet Aveo 1,2 Eco.

Den här bilen har ingenting att göra med den tidigare versionen som ju i stort sett var en Kalos där namnet Daewoo bara bytts ut till Chevrolet.

Nya Aveo är en modern bil, konstruerad och byggd för Europa. Den har alerta köregenskaper, känns stabil och säker på vägen. Eftersom den bygger på kommande Corsas plattform kan vi utgå ifrån att Aveo nu har en krocksäkerhet som avsevärt bättre än den Kalosbaserade versionen.

När det gäller motorer har Chevrolet en ny version av 1,2 Eco som klarar 120 gramsgränsen och därmed är skattebefriad i fem år. Den levererar 86 hästkrafter. Tjänstevikt är 1 060 kilo.

Ingångspriset för Aveo är 128 900 kronor. Det känns klart OK för en miljöklassad bil med god säkerhet (får vi utgå ifrån) som har de köregenskaper och utrymmen som Aveo faktiskt kan bjuda på. Lite ovanligt är också att farthållare och blåtandsuppkoppling faktiskt är standard.

Försiktig garanti
Jag är ganska lång (189 cm) men sitter bra bakom ratten, som för övrigt är justerbar i höjd- och längdled. Och det är inga problem att kliva in och sitta i baksätet heller. Det är bra takhöjd också där. Bagaget rymmer 290 liter.

Det är helt klart att GM genom Chevrolet satsar hårt på Europa. Sedan man tog över Daewoo siktade GM på en försäljning av 500 000 bilar. Det målet nådde man redan 2008. Nu är siktet inställt på en miljon bilar i Europa. Det blir intressant att se hur snabbt man kommer dit.

Jonas Ahnve som är vd för Chevrolet i Sverige och Finland tror man kommer att sälja ungefär 400 Aveo i Sverige i år. Men redan nästa år tror han att det blir Chevrolets storsäljare i Sverige.

Aveo kommer att finnas hos handlarna i mitten av juli. Det kommer också fler motoralternativ, bland annat en 1,4-liters bensin som man kan få med automatlåda. Senare kommer också två dieselversioner.

Aveo är en tuff och konkurrenskraftig bil. Det enda negativa som möjligen kan påverka är att GM än så länge är försiktiga med garantipaketen – tre års nybilsgaranti och vägassistans, samt blygsamma sex års rostskyddsgaranti. Förhoppningsvis har Aveo ändå ett gott rostskydd. Garantier har ju visat sig ha ett begränsat värde.

Diskutera: Vad tycker du om Chevrolet Aveo?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-06-16 19:43
Rustan Werling

Jag tycker den ser lite tuff ut faktiskt. Det är egentligen bara 3 saker jag inte gillar, bakänden blev inte helt lyckad, digital hastighetsmätare har jag aldrig gillat, namnet borde vara lite mer amerikanskt.

Men det var ju bra prisnivå och utrustningsnivå.

#2 • Uppdaterat: 2011-06-18 20:40
Allan Hägg (ej verifierad)

Klumpig, ego, ful, konstig och överdriven. Typiskt amerikansk design...

#3 • Uppdaterat: 2011-06-19 21:09
Raymond K (ej verifierad)

Fräsig bil men som vanligt hatar jag försöken att gömma dörrhandtagen till bakdörrarna, det ser bara konstigt ut eftersom det inte går att ta miste på att det är en dörr där. Skall man tycka att den liknar en coupe får man vara ganska synsvag.

#4 • Uppdaterat: 2011-06-20 12:14
Peter i Sydney

Den här bilen har funnits på marknaden här i Australien sedan september 2010. Säljs som Holden Spark. Den byggs i Korea och har fått usel kritik i tidingarnas biltester. Försäljningen går också mycket trögt. Suzuki Alto säljer betydligt bättre.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.