Bild
Nästa artikel
Nyheter

Bytons elsuv kommer till Europa 2020

Publicerad 8 januari 2018 (uppdaterad 8 januari 2018)
Återstår att se om den 1,25 meter breda pekskärmen hänger med in i produktion.
Kinesiska nystartade företaget Byton, med kontor i både Silicon Valley och Tyskland visar upp vad som kommer att bli deras första bil. Än så länge är det en prototyp, så när det är dags för serietillverkning kanske en del saker förändras eller försvinner.

Vi vet sedan tidigare att Byton ser sin bil som en rullande smartphone, ständigt uppkopplad och med fokus på att passagerarna kan utnyttja sina appar. Förarmiljön domineras av en 1,25 meter bred så kallad ”kust-till-kust”-pekskärm och i baksätet finns det två skärmar till. Dessutom sitter ytterligare en skärm i ratten.
 
På den 4,85 meter långa konceptbilen har kameror ersatt de traditionella sidospeglarna och istället för dörrhandtag använder sig fordonet av ansiktsigenkänning som bara öppnar dörrarna för registrerade användare. Byton har förlagt produktionen till kinesiska Nanjing. Bilen lanseras först i Kina och 2020 gör den debut på den europeiska bilmarknaden. Samma år lovar även Byton att man kan erbjuda självkörande förmåga på nivå 4.
Den produktionsfärdiga bilen kommer att kunna fås i två motorutföranden: Antingen en bakhjulsdriven version med ett batteri på 71 kWh och räckvidd på 40 mil, eller fyrhjulsdrift med ett batteripack på 95 kWh som når upp till 52 mil. Den bakhjulsdrivna varianten av bilen utvecklar 200 kW (cirka 272 hästkrafter) och har ett vridmoment på 400 Newtonmeter och bilen som driver på alla fyra hjul har en motorstyrka på 350 kW (cirka 476 hk) och ett maximalt vrid på 750 Nerwtonmeter. Bilen kan snabbladdas upp till 80 procent på en halvtimme.

Byton har också lagt ner extra mycket möda på att göra fordonet så tyst som möjligt. Med brusreducering, vibrationsdämpning och en speciell design på stötdämparna blir färden mindre ljudlig.  

Diskutera: Vad tycker du om Byton Concept?         

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.