Bild
Nästa artikel

Bra med alkolås

Nyheter

Dömda rattfyllerister som tillåts installera alkolås istället för att få körkortet återkallat, visar sig även på lång sikt inblandade i färre trafikolyckor.

En studie av Transportøkonomisk institutt i Oslo (TØI), bekräftar tidigare resultat från Vägverkets egna utvärderingar. Alkolåsen främjar såväl trafiksäkerhet som samhällsekonomin.


-. Vi håller nu på att ta fram ett förslag till regeringen om hur verksamheten med alkolåsprogram skulle kunna se ut i framtiden, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.


Utredningen föreslår att försöksverksamheten permanentas. Den föreslår även förbättringar av verksamheten, bland annat bättre information, en differentiering av programmet för att locka personer med kort spärrtid av körkortet samt att kostnaderna för deltagarna sänks.


Det är endast 11 procent av dem som fått körkortet återkallat på grund av rattfylleri som försöket med alkolås. De höga kostnaderna för den enskilde är enligt TØI en viktig orsak till detta.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.