Bild
Nästa artikel
BMW:s och Volkswagens kontor genomsökta

BMW:s och Volkswagens kontor genomsökta

Nyheter

Åklagare och polis letade efter bevis på avgasfusk och marknadsmanipulation i biltillverkarnas lokaler i Tyskland och Österrike.

Både BMW och Volkswagen har fått besök av utredare. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att det i BMW:s fall handlade om misstänkt fusk genom användande av en manipulationsanordning i avgastest. Motorfabriken i österrikiska Steyr och huvudkontoret i München utsattes för en razzia i samband med detta.

BMW säger i ett uttalande att undersökningen inletts efter att biltillverkaren själv kommit på att man råkat installera fel sorts mjukvaruuppdatering i 11.400 dieseldrivna bilar av modellerna 750d och 550d. Dessa ska nu återkallas och BMW säger att de samarbetar till fullo i utredningen.   

Volkswagen å sin sida har misstankar riktade mot sig att inte varit sanningsenliga i ett uttalande om bränsleeffektivitet som gjordes i december 2015, kort efter att dieselskandalen uppdagades. Om så är fallet kan Volkswagen ha gjort sig skyldig till marknadsmanipulation och huvudkontoret i Wolfsburg genomsöktes i jakt på bevis som skulle kunna styrka detta.  

Diskutera: Litar du på biltillverkarnas uppgifter om utsläpp?

 
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2018-03-21 21:04

Haha, hur mycket fusk förekommer det? Är det inte dags att ha oberoende organisationer som mäter bilarna, varenda ny bil.. och också återkommande för att avslöja sakerna och komma tillrätta med problemen. Sedan alla dessa "låtsas" modeller för att ta fram förbrukningen som aldrig stämmer. Förr var det ärlighet, och förbrukning och utsläpp var nog väldigt nära sanningen, nu vet man inte vem man kan lita på. Mutor och fiffel förekommer nog mer än vi ens kan ana. Inför dryga böter för biltillverkarna och se till att de börja ta fram bilar som är bättre för miljön (lägre förbrukning NU!).

#2
2018-03-21 21:42

Lustigt att folk helt plötsligt känner sig personligt oförrättade när det visar sig att ett bilföretag fuskat nånstans och att förbrukningssiffrorna inte stämmer med vad som uppgivits.

Samtidigt bryr man sig inte alls i att t.ex. Apple eller HM använder sig av barnarbetare så länge deras produkter motsvarar förväntan och pris.

Kan avslöja att av tillverkare uppgiven förbrukning aldrig stämt överens med reell förbrukning, dock har det alltid varit allmänt känt och tagits med i beräkningen vid ett bilköp.

Men helt plötsligt verkar gemene man förlorat förmågan att tänka själv och vill att någon annan ska göra det åt en, eller så är vi väldigt lättkränkta nuförtiden.

Nåja, bara man tar sig ut till motionsspåret på ett allmänt accepterat miljövänligt sätt så kan man snöra på sig de sweatshop-tillverkade Nikeskorna med gott samvete...

#3
2018-03-22 06:15

Nej! Som svar på frågan.......

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.