Nästa artikel
Bilförsäljningen rasar i Europa
Nyheter

Bilförsäljningen rasar i Europa

Publicerad 8 september 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
Höga bränslepriser och svag framtidstro gör att bilförsäljningen i västra Europa fortsätter att sjunka. Nu har marknaden nått den sämsta noteringen på ett årtionde.
- Av de 16 marknader som är med i Global Insights översikt över västra Europa, så är det endast Portugal som visar någon som helst tillväxt, säger Global Insights analytiker Rebecca Wright till Detroit News.

I Storbritannien sjönk bilförsäljningen med 19 procent under augusti månad, vilket är den sämsta noteringen sedan 1966. I Italien sjönk försäljningen med 26 procent och i Spanien sjönk den med hela 41 procent. Förluster som kan jämföras med rasen i USA.

- Försämrade förhoppningar och rädsla för en ekonomisk nedgång sänkte antalet nybilsregistreringar dramatiskt under augusti, säger Gaetan Toulemonde, analytiker i Paris för Deutsche Bank.

Även den vanligtvis köpstarka marknaden i Tyskland föll tillbaka. Den försämrade försäljningen i västra Europa slår hårt mot bilfabrikanterna och drabbar alla märken.

- Alla större biltillverkare tappade, säger Gaetan Toulemonde.

I USA börjar biltillverkarna att se starten på en försäljningsökning - återstår att se om biljättarna kan vända trenden även i västra Europa.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.