Nästa artikel
Bilfärg matchar inte personlighet
Nyheter

Bilfärg matchar inte personlighet

Publicerad 27 september 2017
Analysen av europeiska förares färgval på bilar gjordes av Nissan som ett led i att marknadsföra nya versionen av småbilen Micra, vilken kan fås i tio olika färger.
86 procent av bilägarna har ”fel” färg på lacken, enligt europeisk undersökning.
Biltillverkaren Nissan har gjort en analys av 5.000 personer i Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien om vilken kulör de borde ha på bilen baserat på färgpsykologi. Det visade sig att åtta av tio kör omkring i en bil som inte matchar hur de är som personer.

Generellt sett är de flesta väldigt konservativa när det gäller färgval på bilar. Två tredjedelar valde i undersökningen traditionella toner som grå och svart och 38 procent av deltagarna svarade att de idag kör runt i en bil som är antingen svart eller grå. Baserat på utfallet av undersökningen borde intensiva färger som orange istället toppa listan.

– Sociala faktorer spelar roll för valet av färg. I tider av ekonomisk osäkerhet är det till exempel vanligt att människor tar det säkra före det osäkra och väljer en bil med en neutral färg – som svart, vit eller grå. Därför förvånar det mig inte att två tredjedelar av bilägarna kör omkring i bilar lackade i en mer konservativ färg, säger färgpsykologen Karen Haller, som varit med och utformat Nissans undersökning.

53 procent av deltagarna uppgav att färgen spelat roll när de valde bil och av dessa var det hälften som verkligen valt sin favoritfärg.
 
Diskutera: Vad har du för färg på din bil och vilken lackfärg skulle du ha om du fick välja fritt?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-09-27 14:47
Hackenbush

Det är väl bara nybilsköpare som kan välja färg, de som köper begagnat får ta den färgen de får när de hittat en bil som passar deras behov.

#2 • Uppdaterat: 2017-09-27 15:00
Världens vackraste man

Jag har haft bilar i de flesta färger. Betyder detta att jag lider av bil-polär sjukdom?

#3 • Uppdaterat: 2017-09-27 15:12
S-E S

"Världens vackra", jag tror snarare att din sjukdom är in-bilad. Jag valde mörkblå på min senaste bil och undrar på vilken diagnos jag får när jag frågar på vårdcentralen, samt hur blodtrycket påverkas?

#4 • Uppdaterat: 2017-09-27 15:37
Tvärnit

Pearl flake och Svart flake, vit o svart enkelt beskrivet. Mja.. det funkar.
Fritt valt i samma färg som då jag klär upp mig, brunt och grönt med anstrykning åt grått. Min förra bil en SEAT Toledo var spot on för den hade samma färg som min favorit kostym, en sober mörk grön/grå silvrig nyans, med djupt tonade rutor och svarta Bellina Negra fälgar till, det blir inte bättre än så enligt min mening och att jag är glad för en gång här i livet.

#5 • Uppdaterat: 2017-09-27 21:14
rikast

I sverige gäller grå, svart eller vit kombi så det verkar matcha personligheterna här i varje fall...

#6 • Uppdaterat: 2017-09-27 21:32
saabnisse

Mörkröd metallic, ville ha den ljusare, men det fanns inte.
Synd, Mondeon är väldigt vackert röd, liksom Mazdas röda metallic.
Snyggaste annars var "the Official EM-fotboll Car 1992" Saab 9000, klargrön metallic.
Fanns bara det året och på den modellen.
Synd!

#7 • Uppdaterat: 2017-09-28 12:33
Henrik-Andersson

Så obeskrivligt fånig undersökning, jag kan vara hur social och öppen som helst. Jag tänker ändå inte köra omkring i en pastellfärgad tramsfärg. Snarare är det väl så att de som är osociala och vill ge sken av att de är "färgklickar" väljer att köpa bilar i färger som sedan är osäljbara på eftermarknaden.

Jag kör i grå metallic pga att det är fördelaktigt vad gäller hur smuts syns, att den är attraktiv på andrahandsmarknaden och att små repor och liknande inte syns lika tydligt.

#8 • Uppdaterat: 2017-09-29 08:37
LC4ever

Detta måste vara den mest meningslösa undersökningen som gjorts.
Har man ens undersökt vilka färger som finns att få på bilar i dag?
Brukar vara en svart, en vit, en röd och sedan 15 nyanser av grått/silver. Hur skall man kunna matcha eller hitta något roligt?
Skulle inte tveka på att beställa en orange eller grön bil, om det fanns att beställa.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.