Bild
Nästa artikel
Att köra en Land Rover ger intrycket att föraren är äventyrlig, enligt en ny Sifo-undersökning.
Att köra en Land Rover ger intrycket att föraren är äventyrlig, enligt en ny Sifo-undersökning.

Bilen signalerar din personlighet

Nyheter

Det råder förutfattade meningar om karaktärsdrag kopplat till val av bilmärke enligt ny Sifo-undersökning.

De som kör Opel uppfattas som gammeldags och försiktiga. Äventyrslystna kopplas samman med Land Rover. Det är resultatet av intervjuer med 1.317 personer som Kantar Sifo genomförde i höstas på uppdrag av bilauktionsföretaget Kvdbil.  

Undersökningen visar att Porsche är det märke som väcker flest associationer till bilägarens personlighet. 85 procent av de svarande sa att de förknippade bilmärket med vissa personlighetsdrag. Det mest anonyma märket var Mitsubishi, bara 54 procent av de som svarade kopplade bilmärket till en personlig egenskap.

När deltagarna hörde orden Lexus och Mercedes drog de slutsatsen att prestigefulla personer satt bakom ratten. Skoda och Kia är synonymt med att man är ekonomisk. Den som vill verka modern bör undvika Opel eller Chevrolet. Volvo signalerar trygghet.  

– Bilen har i alla tider varit ett sätt för många att visa upp vilka de är. Biltillverkare jobbar naturligtvis hårt med sin marknadsföring för att uppfattas på ett visst sätt och locka en viss typ av kunder. Därför är det inte överraskande att Tesla och Toyota uppfattas som ett märke för den miljömedvetne eller att Mini associeras med ungdomliga personligheter, säger Benny Karlsson, marknadschef på Kvdbil.

Diskutera: Kopplar du personlighetstyp till ett visst bilmärke?
 

Personlighetstyperna som olika bilmärken förknippas mest med:

Äventyrslysten: Land Rover, Porsche
Ekonomisk: Skoda, KiA
Trygg: Volvo, Volkswagen
Miljömedveten: Tesla, Toyota
Prestigefull: Lexus, Mercedes
Gammeldags: Chevrolet, Opel
Ungdomlig: Mini, BMW
Försiktig: Fiat, Opel
 

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2018-03-15 14:25

Stämmer nog ganska bra.

#2
2018-03-15 14:58

Har för närvarande en Berlingo, en Golf och en Audi. Dessutom sedan 33 år en Gisebo släpkärra. Den sistnämnda mest för att sätta myror i huvudet på idiotanalytiker som uppenbarligen har för få väsentliga uppgifter att sysselsätta sig med.

#3
2018-03-15 17:24

Uppenbarligen Mr Nobody.
Kör Citroen...

#4
2018-03-15 23:12

Borde köpa mig en Porsche

#5
2018-03-16 00:12

Renault.
Min hustru jämte mina barn eniga att jag är en funderare. Min syster är oenig, enlig henne är jag tankspridd.

#6
2018-03-16 00:47

Jaså, det var ju intressant, jag är med i den grupp Sifo brukar fråga sedan 10 år tillbaka och om jag inte minns fel svarade jag på 2-3 omgångar frågor om bilar förra året varav en kan vara denna, Kvdbil låter bekant.

Men så vitt jag minns var inga frågor formulerade på så sätt att man kan använda de ord för att beskriva respektive som man använder här.
Jag skulle beteckna Opel som konservativ, klok, förnuftig och försiktig.

Och de moderna, enligt frågorna i undersökningen var det någon som vill vara först med all ny teknik och genast provar allt nytt och ofta entusiastiskt delar med sig av sina intryck om de senaste inneprylarna till sin omgivning.

Det kallar jag ytlig, naiv, godtrogen och oklok.

Vilken tolkning man gör av frågesvaren är beroende på vilken egen inställning man redan har och Kvdbil har tydligen sina förutfattade meningar om hur olika svar ska tolkas.

#7
2018-03-16 07:22

Lite konstigt resultat kan jag tycka, stämmer inte riktigt mot min bild av personlighet och bilmärke

#8
2018-03-16 08:20

Det saknas för många bilmärke här och flera andra egenskaper.

#9
2018-03-19 14:17

Vem är jag då som vill ha en SAAB 96 tvåtaktare, en fyrhjulsdriven folkabuss och en Ford Mustang -67? Kunde jag komplettera med en SEAT Leon Cupra och en Chevrolet Bel Air 1955 Convertible var nog min samling komplett.

#10
2018-04-13 16:27

Tittade på en liknade undersökning för måååånga år sedan.
Där stod att den bil jag ägde köptes "enbart för tillförlitlighet och ekonomi".
Stämde nog på mig, sålde den vid 48 000 mil.
Bilen då? En M-B 200D med 65 trötta ponnies under huven

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.