Bild
Nästa artikel
Nyheter

Bilarna som går sönder minst och mest

Publicerad 23 januari 2017 (uppdaterad 23 januari 2017)
Range Rovers motorer är vanligt förekommande när det gäller motorskador enligt Länsförsäkringars sammanställning.
Lista över skadedrabbade märkena och vanligaste felen.
Länsförsäkringar har släppt sin årliga maskinskaderapport för 2017. Den baseras på 4.000 anmälda maskinskador under 2015 på bilar av årsmodell 2007-2013.

Enligt rapporten är motorskador är den vanligaste orsaken till att bilen måste till verkstan, följt av skador på kyl- och värmesystem och fallerande växellåda/drivning. Dessa tre utgör två tredjedelar av de sammanlagda maskinskadorna.

Motorskador står för 23 procent av de anmälda skadorna och inträffar vanligast efter 7.800 körda mil. Kamdrivningen är det som oftast går sönder i motorn.

– Det är betydligt vanligare för bensinbilar att drabbas av motorskador än dieselbilar, som är mer drabbade av skador på avgasrening, säger Petra Wahlund, produktchef för motorförsäkring på Länsförsäkringar.

Seat har flest rapporterade motorskador. När det gäller kyl- och värmesystem är istället Skoda mest förkommande i statistiken. Porsches växellådor och drivning brakar sönder mer än något annat märke i jämförelsen.
Högst skadefrekvens totalt i undersökningen hade Land Rover/Range Rover, följt av Porsche, Mini, Seat och BMW. Minst problem hade de asiatiska märkena: Kia, Hyundai, Honda, Toyota och Lexus. När väl en Lexusbil havererar blir den också jämförelsevis dyrast att laga. Nära 50.000 kronor är reparationspriset. Näst dyrast att laga är Porsche och efter det Chrysler. 

– Rapporten kan ge hjälp på vägen för alla som ska köpa en begagnad bil. En ökad medvetenhet om risken för skador och vad det kostar kan påverka vilket märke konsumenterna väljer. Samtidigt hoppas vi kunna påverka biltillverkarna att ta ett större ansvar för kvalitén, säger Petra Wahlund.

Länsförsäkringar lägger in en brasklapp om att utfallet av undersökningen kan ha påverkats av att vissa bilmärken är mer generösa med goodwill och att garantitiden skiljer sig åt mellan märkena. Om bilmärket själva tar ansvar för skadan förekommer den inte i statistiken. Att få skador anmäls för ett märke är därför inte detsamma som att skador inte inträffar.
 
Läs Länsförsäkringars maskinskaderapport här.
 
Diskutera: Vad tycker du om statistiken?
Mest skadedrabbade märkena:

1. Land Rover/Range Rover
2. Porsche
3. Mini
4. Seat
5. BMW
6. Skoda
7. Volkswagen
8. Opel
9. Chevrolet
10. Peugeot

Minst skadedrabbade märkena:

1. Kia
2. Hyundai
3. Honda
4. Lexus
5. Toyota
6. Suzuki
7. Mitsubishi
8. Mazda
9. Renault
10. Saab

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.