Bild
Nästa artikel

Bilåkandet minskar i Sverige - även yrkestrafiken backar

Nyheter

Bilåkandet minskar i Sverige. Det visar färska siffror från Vägverket. Det höga bränslepriset ses som en förklaring.

- Att åka till och från jobbet är fortfarande ett måste, men däremot drar sig fler för att åka på bilsemester till fjällen, säger Bertil Moldén, vd på Bil Sweden, till DN.

Bilåkningen minskade med 1,3 procent mellan mars och juni i år i jämförelse med samma period förra året. Det visar statistik från Vägverket, som Dagens Nyheter har tagit del av.

Även yrkestrafiken minskar, med omkring 1,1 procent.
Lastbilstrafiken ökade endast sina transporter med 1,9 procent - vilket är betydligt mindre än den ökning på 7,9 procent som skedde första halvåret ifjol. De höga dieselpriserna ses som en bidragande orsak och nu börjar oron sprida sig i branschen.

För första gången sedan Vägverkets mätningar började är andelen som tror på en minskad försäljning och bromsad personalökning för åkeriföretagen högre än de som ser positivt på framtiden.

- Gemensamt för hela transportbranschen är deras behov av bränsle, och i dag ser många ingen hejd på bränsleprisökningen, säger Maria Nygren på Transportgruppen.

Ola Andersson
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.