Bild
Nästa artikel
Beslut om Saab kan dra ut på tiden

Beslut om Saab kan dra ut på tiden

Nyheter

Hovrättens beslut om Saab beviljas rekonstruktion eller inte kan dra ut på tiden, men det innebär inte nödvändigtvis att konkurshotet ökar.

Som Vi Bilägare tidigare berättat kom Saabs överklagande angående rekonstruktion in till hovrätten i dag. Samtidigt har tingsrätten kallat Saab och facken till konkursförhandling om knappt två veckor, vilket innebär att det är bråttom.

Hovrättens beslut i ärendet kan dock dra ut på tiden. Hovrättsrådet Peter Islander bekräftar för Vi Bilägare att besked om prövningstillstånd, det vill säga beslut om huruvida hovrätten överhuvudtaget kommer att ta upp ärendet, tar några dagar att förbereda och troligtvis kommer först i början av nästa vecka.

Kan ta två veckor
Om Saab inte skulle beviljas prövning tar ärendet slut där, men det är oklart hur lång tid ärendet kan ta att slutföra om hovrätten tar upp målet.

– Det beror på den fortsatta handläggningen, hur mycket handlingar det rör sig om eller om de behöver kompletteras, men troligtvis tar det en vecka eller två, säger Peter Islander till Vi Bilägare.

Detta innebär att ärendet kan dra ut på tiden till efter konkursförhandlingarna i Vänersborgs tingsrätt. Ärendet har förtur eftersom det rör sig om en rekonstruktionsansökan, men det är inte säkert att det räcker.

– Vi fattar beslut innan om det går, men det måste få ta den tid det tar, säger Peter Islander till Vi Bilägare.


Unionen kan tänka sig avvakta
Om hovrättens beslut skulle dra ut på tiden innebär det dock inte nödvändigtvis att Saabs konkurshot växer. Tingsrätten kan ge uppskov, vilket innebär att man avvaktar hovrättens besked, om parterna är överens om att det är önskvärt. Tjänstemannafacket Unionen är tydliga med att det är deras linje.

– Vi har meddelat Saab om att vi är beredda att söka uppskov, säger Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen, till Vi Bilägare.

Hovrätten skriver på sin hemsida att prövningstillstånd beviljas i fyra lägen:
1. Om hovrätten är tveksam till att tingsrätten har tagit rätt beslut.
2. Om det behövs för att hovrätten ska kunna avgöra om tingrätten har tagit rätt beslut.
3. Om hovrättens beslut är avgörande för att ge andra domstolar vägledning i liknande mål.
4. Om det finns synnerliga skäl att pröva överklagandet.

Diskutera: Hur ser du på Saabs framtid?

Taggar: Nyheter, , Saab

Kommentarer

#1
2011-09-14 15:00

"hur mycket handlingar det rör sig om eller om de behöver kompletteras"

Låter bättre, tänk om tingsrätten varit lika flexibla istället för att skjuta bolaget i sank pga de saknade vissa dokument.

#2
2011-09-15 07:57

Tvärtom var det ett riktigt beslut Tingsrätten tog, tur att nån säger ifrån....! Saab har ju inte ens betalt tillbaks lönerna från förra rekonstruktionen och nu vill man altså att staten ska betala igen så att Muller kan sko sig ännu mer.... Nej nu får det vara slut på dumheter, sätt muller bakom lås och kursa bolaget så finns det kanske en seriös spekulant som kan tänka sig att köpa bolaget.....

#3
2011-09-15 08:22

:-) tror du muller får statlig garantilön? Inte för Swedish Auto ordförandeskapet, men kanske för VD-vikariatet. Är det kanske det han varit ute efter hela tiden? Och sen norpa massa godis från dagisbarn.

#4
lillstefan
2011-09-15 10:02

Henr1k:
Tycker du att Muller är värd en statlig garantilön? Han har nog roffat åt sig tillräckligt ska du se. Bland annat ville han i våras ta ut en bonus på 7 miljoner kronor, men protesterna blev för kraftiga. Ett par månader senare kunde de inte betala ut löner, något Muller borde ha vetat skulle hända. Smakligt att försöka ta ut pengar i detta läge? Jag tycker att det mesta talar för att Muller är en bluffmakare.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.