Nästa artikel
Bekvämt koncept från Volvo
Nyheter

Bekvämt koncept från Volvo

Publicerad 19 november 2015
Förarsätet är extra bekvämt i Volvos nya koncept.
Ska göra dagliga pendlandet med autonom bil till ett avkopplande nöje.
Under pågående bilsalong i Los Angeles visar Volvo upp ett nytt koncept – men det är ingen fullständig bil det handlar om. Istället är det Volvos idé om hur förarsätet ska se ut och fungera i framtidens självkörande bilar.

Concept 26 låter en speciell stolsdesign omfamna föraren. Tre lägen finns: ”Kör”, ”Var kreativ” eller ”Koppla av”.

  

– Vår forskning visar tydligt att vissa personer kommer att vilja använda sin pendlingstid åt något kreativt när de använder helautonom körning, medan andra bara kommer att vilja luta sig tillbaka och koppla av, surfa på internet eller lyssna på musik, säger Robin Page, chef för interiördesign på Volvo Cars.

När föraren överlåter körningen till bilen dras ratten in, stolen fälls bakåt och en stor skärm kommer upp ur instrumentpanelen.Att siffran är just 26 i konceptnamnet beror enligt Volvo på att den genomsnittliga pendlingstiden till jobbet är just 26 minuter.
 
Diskutera: Vad tycker du om Concept 26?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-11-19 12:54
celef

Oj oj oj det där såg verkligen bekvämt å skönt ut, men skärmarnas placering känns udda, kommer den stora med inbyggd airbag?

#2 • Uppdaterat: 2015-11-19 12:59
Gunnar Lindberg

Antifeministen - kolla ordentligt, förslaget var tre lägen att välja mellan, köra själv, vara kreativ, slappa.

#3 • Uppdaterat: 2015-11-19 13:13
saabnisse

Varför inte åka taxi`?

#4 • Uppdaterat: 2015-11-19 16:03
Oomkullrunkelig

Håller med alla andra här. Varför inte ta taxi eller åka tåg, buss osv? Till och med limousin är väl mer ekonomiskt och ännu bekvämare. I framtiden har vi säkert flygande taxi som tar dig förbi alla bilköer snabbt och bekvämt.

#5 • Uppdaterat: 2015-11-20 11:17
Dick

Oj, här står trångsyntheten som spön i backen! Varför inte ta tuben eller bussen? Jo, för att där man bor, eller dit man ska så finns det ingen kollektivtrafik. Och taxi... Jo, det är ju säkert både billigare, snabbare och miljövänligare. NOT!
Det är bara att inse att självkörande bilar kommer att passa vissa personer och platser. Speciellt intressanta bör ju dessa bilar bli för terrorister...

#6 • Uppdaterat: 2015-11-20 13:00
Hackenbush

Om man betänker att dessa självkörande bilar kostar runt 500.000 vilket måste anses som realistiskt med den tekniken så kan man ju åka ganska länge för de 500.000 om man åker taxi. Man slipper ju även värdeminskning, underhåll (servicen kommer att bli svindyr på bilar med detta systemet för detta kommer med all säkerhet att kontrolleras med jämna mellanrum.) skatt och försäkring slipper man med. Bara fördelar

#7 • Uppdaterat: 2015-11-20 15:36
Dick

Vad skulle kosta en halv mille? Kompisen har en bil som är extrautrustad för mindre än hundra tusen och den både parkerar själv och håller sig på vägen ruskigt bra utan hans assistans. Utöver vad som finns i hans bil (som också har GPS) så behövs det ett gäng kameror till, några radar till, en liten dator och en programvara som väl få anses vara i det närmaste färdigutvecklad. Skulle förvåna mig om påslaget blir 100k ens.

#8 • Uppdaterat: 2015-11-22 16:30
sackese

Oj vad jag älskar att köra på motorväg (OBS Ironi!)

Automatisk körning är bra i dessa sammanhang där det lätt blir tråkigt och enformigt att köra själv. Även i köer till och från jobbet är autonoma bilar perfekta. Dels så blir flödet mycket jämnare eftersom vi förhoppningsvis slipper dessa idioter som skall fram kosta vad det kosta vill, dels så får vi bort ryckigheten eftersom man kan låta alla bilar kommunicera med varandra och t.ex tala om att "nu startar jag då jag fått grönt", vilket gör att hela kön startar samtidigt och fler bilar kan passera ljuset.

Man kan ha kvar den roliga delen t.ex körning i kurviga vägar och ändå slippa monotonin.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.