Bild
Nästa artikel
Begagnade bilar slår försäljningsrekord

Begagnade bilar slår försäljningsrekord

Nyheter

Under tredje kvartalet 2020 bytte fler begagnade bilar än någonsin ägare i Sverige: "Har aldrig varit med om något liknande."

Under tredje kvartalet i år gjordes  393 613 ägarbyten av begagnade bilar, enligt Vrooms utdrag från Bilregistret som bilförmedlaren Kvdbil sammanställt. Det är det högsta antalet som registrerats under ett kvartal och en ökning med 8,4 procent jämfört med samma period 2019.

Enligt Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil, kan förklaringen ligga i coronapandemin. 
– Efterfrågan på bilar har ökat rejält och andrahandsmarknaden gynnas av att vara mer prisvärd när många hushåll behövt anpassa sin ekonomi. Under mina tio år i branschen har jag aldrig upplevt något liknande, säger han.

Procentuellt sett var ökningen störst av laddhybrider på begagnatmarknaden (80,2 procent), men utifrån till antal såldes det flest dieselbilar under tredje kvartalet 2020 (18 396 stycken). 
– Att försäljningen av dieselbilar ökar så kraftigt kan bero på att många företag i våras valde att avvakta med att byta ut sina leasingbilar på grund av ekonomisk osäkerhet och långa leveranstider, säger Daniel Odsberg.

Läs också: "Guide: Så undviker du fällorna vid begagnatköp"

Diskutera: Tror du att begagnatförsäljningen kommer att fortsätta öka?

 
Om sammanställningen

Statistiken över begagnade bilköp i Sverige hämtades av Kvdbil från statistikföretaget Vrooms sammanställning av filregistret transaktionsdata. Sammanställningen görs vanligtvis en månad efter kvartalets slut för att få med samtliga bilköp, även de köp där ägarskiftet skett via det gula registreringsbeviset (månadsstatistiken räknas upp med cirka 5 000 registreringar efter kalendermånadens slut).

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2020-11-04 12:36

Enligt bilförsäljare vi pratade med när vi letade bil till frugan, så har många bytt andrabilen istället för att spendera pengar på utlandsresor (som inte blev av...)
Ligger nog något i det, det var väldigt tunt med begagnat i de olika hallar vi besökte.
Där ser man vad Corona orsakar...

#2
2020-11-04 13:14

Jag sålde min 2:a bil, en Golf... behöver inte 2 bilar nu och ville mer eller mindre få tillbaka pengarna. Avvaktar elbil som antagligen köps nästa år om det kommer en rimlig modell i C-klass som är praktisk och ej SUV kaross.

#3
2020-11-04 17:14

Känns som det hamnade nya (mestadels nyare beg) bilar på varenda uppfart i mitt kvarter i somras. Kunde inte stå emot och bytte jag också. Mycket SUV:ar är det.

#4
2020-11-04 17:36

Malus skatten gör sitt till när det gäller beg. köp.

#5
2020-11-06 09:17

Finns bara fördelar med att köpa "nästan nya" bilar. Har du is i magen och först köper en tillfällig billig andrabil för att sen i lugn och ro annonsera ut den bilen du vill sälja och sedan medan den annonsen arbetar börja leta den nästan nya bilen du vill ha. Om du som jag har krav som mindre SUV med utrustning som, i mitt fall dragkrok, vinterhjul, gärna motorvärmare, fjärrljus/ramp och dessutom navigering och backkamera, så tar detta förmodligen lite tid. Det är alltid bättre att antingen sälja först eller köpa först genom tillfällig finansiering som kan avslutas efter försäljningen än att byta på bilfirma.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.