Nästa artikel
Bästa familjebilarna rankade
Nyheter

Bästa familjebilarna rankade

Publicerad 15 maj 2018 (uppdaterad 15 maj 2018)
Köp-och-säljsajten Blocket har tillsammans med Yougov frågat 1.000 personer om vilka biltillverkare de anser gör bäst bilar utifrån ett familjeperspektiv.
4 av 10 föräldrar med hemmavarande barn utnämner Volvo till det märke som gör bäst familjebilar. Efter Volvo på kommer Volkswagen, Toyota, Audi och Kia. 
– Att Volvo toppar är ingen överraskning. Märket är inte bara det som säljer bäst i Sverige, utan Hisingens alla konstruktörer tycks själva ha horder med ungar där hemma för de har tänkt på precis allt som en barnfamilj behöver. Här finns fickor och fack, isofixfästen för barnstolar och krokar för konsumkassarna, säger Daniel Östlund, fordonsexpert på Blocket.

De egenskaper som är viktigast när föräldrar väljer bil till familjen är säkerhet, följt av ett överkomligt pris och bra utrymmen. 

Toyota visade sig vara en vattendelare i undersökningen. Stockholmarna placerade den på silverpall, men i norra Sverige var intresset för bilmärket som familjebil svagt. Toyotan som familjebil rankas högt bland 55-åringar och äldre medan unga föräldrar i ålder 18-24 ger den halvljummen placering på topplistan. 
– Toyota står för trygghet, driftsäkerhet och kanske en smula tråkighet. Därför väljer norrlänningarna Subaru i stället som erbjuder allt det där fast med fyrhjulsdrift, vilket funkar bättre i det norrländska klimatet, säger Daniel Östlund. 

Diskutera: Vilken är den bästa familjebilen enligt dig och varför?
 
Viktigaste egenskaper i val av familjebil enligt föräldrar

1. Säkerhet: 43% 

2. Pris: 29% 

3. Utrymme: 25% 

4. Bränsleförbrukning: 23% 

5. Storlek: 14% 

6. Köregenskaper: 10% 

7. Miljöpåverkan: 10% 

8. Dragkrok: 6% 

9. Design: 5% 

10. Praktiska lösningar (isofix, förvaringslösningar etc): 5% 

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 3-5 april 2018 har sammanlagt 1009 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige som äger/har tillgång en bil. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-05-15 21:51
Raphael

Intressant att praktiska lösningar rankades så lågt...

#2 • Uppdaterat: 2018-05-15 22:50
Styggavargen

Miljön vekar man heller inte bry sig om. Men Volvo och miljö i samma mening.. det blir lite väl mycket.

#3 • Uppdaterat: 2018-05-15 23:42
Axa

Vilken Volvo modell tänker dem på då?

#4 • Uppdaterat: 2018-05-16 10:19
K_Klabbe

En praktisk familjebil betyder ofta gott om plats för barnstolar och vagnar/prylar etc. Det gör nog tyvärr att miljö är något som får stå tillbaka i rankningen.

#5 • Uppdaterat: 2018-05-16 10:24
N-iklas

"för de har tänkt på precis allt som en barnfamilj behöver. Här finns fickor och fack, isofixfästen för barnstolar och krokar för konsumkassarna, säger Daniel Östlund, fordonsexpert på Blocket."

Å, men enligt egna undersökningen bryr sig endast 5 % om det...
Så att lyfta fram just det är väl inte motiverat utifrån resultatet.
Vilket bekräftas av att bilar som verkligen varit ledande på dessa punkter inte sålt speciellt bra.
Helt ologiskt, men människor är inte logiska.

För övrigt är det ju så att så gott som ingen av dessa som väljer bil baserat på respektive orsaker vet om den bilen de väljer verkligen är bäst på just det, de bara tror det baserat på den information de fått men inget garanterar att denna information är med sanningen överensstämmande eftersom det där med sanningen inte är något människor prioriterar, sanningen kommer alltid på sista plats.

#6 • Uppdaterat: 2018-05-16 11:00
K_Klabbe

Njae, de flesta bryr sig nog om sanningen, men de flesta har nog varken tid eller lust att ta reda på sanningen om precis varenda detalj i bilköpet. Man går helt enkelt på känsla eller vad någon annan sagt (alltså någon annans känsla)

#7 • Uppdaterat: 2018-05-16 13:33
L. Mäkinen

Som alltid finns det inte "en sanning" när det gäller praktiska lösningar.

#8 • Uppdaterat: 2018-05-16 17:15
Axa

För en barnfamilj är inte en massa fack och fickor prioritet. Iallafall inte med småbarn där man har skötväska etc.
Det viktigaste är baksätesutrymmet och förmåga att svälja en barnvagn. En bakåtvänd barnstol kräver en hel del plats men visst går det bra med mindre bil men det blir väldigt trång att ta i och ut barnet.
Isofix är bra men inte nödvändigt, en hel del bra och godkända bilbarnstolar har inte stöd för Isofix.

Det är utifrån baksätesutrymme jag sätter frågetecken på Volvo som familjebil. Möjligen är de större modellerna V90 och XC90 bra men en V60, är för trång.
Bästa jag kört i form av baksätesutrymme är Superb.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.