Nästa artikel
Barn utan bälte lika ofta som vuxna
Nyheter

Barn utan bälte lika ofta som vuxna

Publicerad 7 september 2012 (uppdaterad 7 september 2012)
Sex procent av alla barn i åldern 1-4 år sitter utan säkerhetsbälte i bilen, visar en ny undersökning. Polisen ska nu göra fler kontroller.

NTF och VTI har undersökt 5 000 barns transport till förskolan och kommit fram till att det slarvas med säkerhetsbältet inte bara bland vuxna. I stort sett alla barn som är yngre än ett år använder visserligen babyskyddets internbälte. Men när det gäller barn i ålder 1–4 år sitter sex procent av dem utan bilbälte. Störst andel obältade hittas i åldern 3–4 år, där bältesanvändningen är i nivå med vuxnas.

Undersökningen visar också att pappor är sämre än mammor när det gäller att se till så att barnen sitter säkert.

 – När vi rekommenderar att barn ska åka bakåtvänt så länge det är möjligt, förutsätter vi att barnen sitter i ett bilbarnskydd och är bältade. Jag blir uppriktigt oroad, både i yrket och som förälder över att så många väljer att äventyra sina barns liv på det här sättet. Barnens säkerhet är alltid den vuxnes ansvar, säger Jan Sandberg, vd på NTF.

Lagen säger att alla som åker bil ska vara bältade. Föraren ansvarar för att personer under 15 år har bältet på sig. Barn kortare än 135 centimeter ska använda babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol.

Mellan den 10–16 september ska polisen genomföra ökade kontroller av bältesanvändningen i samverkan med NTF och Trafikverket.

Diskutera: Vad tycker du om barns bältesanvändning?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-09-07 10:54
Leif Larsson (ej verifierad)

Såg senast i måndags en liten unge som satt i knät på en vuxen i en bil. Var sk "nysvenskar".Tror det är ännu vanligare i vissa andra länder. (jag är verkligen inte rasist eller så, tror det är en attitydfråga oss vissa medborgare)

#2 • Uppdaterat: 2012-09-07 11:29
strudla

Att folk inte tänker med skallen är inget ovanligt, sen så måste man förstå att i vissa länder är trafikreglerna föråldrade. Vet med säkerhet att i vissa länder saknas lagstiftlig på att vara fastspänd i baksätet under färd samt att bilbarnstol inte existerar. Är man inte rädd om sitt eller sitt barns liv så gör man som Leif säger.

#3 • Uppdaterat: 2012-09-07 13:27
Förstikön (ej verifierad)

Och inte kommer det att hjälpa med information heller, eftersom 17% av ungarna i nionde klass knappt klarar att ta till sig ens den enklast formulerade skriftliga informationen enligt dagens tidningar. Skulle vara intressant att få se en demografisk och geografisk nedbrytning av statistiken i fråga om både läskunnighet och användning av bilbälte och barnstol/kudde.

#4 • Uppdaterat: 2012-09-07 22:01
UNO ÄR TOYOTAENTUSIAST (ej verifierad)

Leif Larsson: Ifall min dotter varit liten hade det kvittat ifall hon fick sitta i knät på en invandrare i en småfarlig, liten 80-talsjapan eller stressigt inslängd obältad i en barstol i en V70 framförd av en stressad kvinna med iPhone i hand, dubbfria vinterdäck, fel lufttryck och full pålit till antisladd...

Ju säkrare bilarna blir, desto sämre förare blir kvinnorna. Nä, hellre en nogrann man i en Bubbla än en slarvig kvinna i en V70!

#5 • Uppdaterat: 2012-09-10 00:35
Roy J

I början på 80-talet var det två små barn som bara stuvades in i baksätet utan minsta tanke på bälten eller annan säkerhet. Det fick mig att må direkt illa och jag undvek att åka med dem. (Pappan var för övrigt han som jag i andra kommentarer haft som avskräckande exempel.)
Så helt plötsligt så placerades de p kuddar och säkerhetsbältena kom noggrant på. Jag förstod ingenting, hoppades att de äntligen fått någon insikt, var glad för barnens skull.
Det visade sig att försäkringsbolaget hade någon form av ekonomisk förmån för dem som åkte bältade. Alltså handlade det endast om pengar och inte alls om säkerhet, vilket fick mig att må ännu mer illa.

Jag trodde för övrigt att vi sluppit Unos infantila inlägg, men icke...

#6 • Uppdaterat: 2012-09-11 13:59
wacom59

Tänkte när jag såg detta var att när barnen når 3-4 år så brukar man byta till en större stol. Samtidigt kanske familjen fått en liten till. Tittar man på priserna på en bra stol idag så ligger den på kanske 4 000:- En aspekt på detta kan vara att vissa inte har råd att skaffa en ny stol. Vet inte men det kan vara en del i det hela.
Unos kommentar är bara barnslig.

#7 • Uppdaterat: 2012-09-11 19:31
Uno von Lööf (ej verifierad)

Vad betyder infantil?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.