Nästa artikel
Bakterie får Sundsvallsbron att rosta
Nyheter

Bakterie får Sundsvallsbron att rosta

Publicerad 16 mars 2015 (uppdaterad 17 mars 2015)
Sundsvallsbron har blivit angripen av rostbakterier. Foto: Fredrik Diits Vikström.
En bakterie har fått den nybyggda Sundsvallsbron att börja rosta. Hittills är det oklart vad som måste göras för att stoppa angreppet.
– Vi kommer att fortsätta att ta prover under våren. Sedan finns det olika metoder som vi ska titta närmare på och testa småskaligt på en spont först innan vi beslutar vilken metod det blir. Det viktiga är att det blir bra, säger Magnus Lundberg, projektchef på Trafikverket E4 Sundsvall.
 
Forskningsdykare har upptäckt ett upp till fyra centimeter tjockt lager av gulbruna korrosionsprodukter på sponten till Sundsvallsbrons brostöd.
 
I september förra
året kunde dykarna konstatera att beläggningen fanns på samtliga brostöden. Enligt en tidig forskningsrapport handlar det om orange blooms, en typ av rost som uppkommer på både kemisk och mikrobiologisk väg.
 
Den skyldiga järnoxiderande bakterien hör till familjen Gallionellaceae och angrepp av den här typen sker ofta i områden med hög- och lågvatten, trotts detta har Sundsvallsbron drabbats.
 – För att undvika stora drift- och underhållskostnader i framtiden kommer vi att komplettera anläggningen med ytterligare skydd. Vår ambition är att ha en teknisk lösning klar hösten 2015 och att utföra arbetena våren 2016, säger Magnus Lundberg.
 
Diskutera: Har du åkt över Sundsvallsbron ännu?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-03-17 08:56
tedsvensson

Jag har inte åkt över denna ännu men min bror bor i Härnösand, och jag i Skåne, så jag får köra och hälsa på så att jag får testa denna vackra bro. Vad jag hört sparar man en hel del tid också genom att slippa köra in i Sundsvall.
Jag vart väldigt imponerad över höga kusten-bron när jag åkte över den första gången, trots att vi har öresundsbron här.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.