Bild
Nästa artikel
Nyheter

Babyskyddet underkänt i krocktest – lossnade från basen

Publicerad 2021-06-03 10:16 (uppdaterad 2021-06-03 14:18)
Krockdockan kastades genom bilen. Nu återkallar tillverkaren produkten.

Tyska bilistorganisationen ADAC genomför årligen tillsammans med produkttestaren Stiftung Warentest och konsumentorganisationen ICRT (International Consumer Research Organization) Europas största test av bilbarnstolar och babyskydd. Resultaten presenteras i samarbete med intresseorganisationer i flera länder, bland annat Råd & Rön i Sverige. 


I senaste testerna utvärderades 26 produkters krocksäkerhet av ADAC. De olika typerna av barnskydd monterades i en bilkaross av Volkswagen Polo generation 6, och utsattes sedan för en frontalkrock vid 64 kilometer i timmen och en sidokrock i 50 kilometer i timmen. Tillvägagångssättet tar inspiration från Euro NCAP:s krocktester av personbilar. 


De flesta stolar kunde skydda barnet på ett bra sätt. Men inte babyskyddet Chicco Kiros i-Size med Isofix-bas. I krockögonblicket lossnade babyskyddet med krockdockan och kastades handlöst framåt. Enligt teknikernas undersökning var det troligtvis den kraftiga kollisionen som fick låsanordningen som skulle hålla fast stolen att öppnas.

Chicco Kiros i-Size säljs inte i svenska butiker, men går att köpa på nätet. Tillverkaren ska nu återkalla exemplar sålda från juli 2020 och rekommenderar konsumenter som köpt babyskyddet att använda det utan Isofixbas. I ADAC:s tester fungerade skyddet bra om man struntade i Isofixbasen och monterade det med bilbälte istället.  

 
Du kan läsa alla resultat från krocktesterna på ADAC:s hemsida

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.